feb 202013
 

The_Pirate_Bay_logo Pas sinds het kijken van TPB-AFK heb ik enig idee wie Peter Sunde, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm en (in veel mindere mate) Carl Lundström zijn/waren. Want in tegenstelling tot bijvoorbeeld The Social Network bestaat TPB-AFK niet uit acteurs, maar de personen zelf, met al hun ruwe kantjes.
Het einde van de film kende ik dus, de heren worden alledrie veroordeeld tot gevangenisstraf en een enorme geldboete. The Pirate Bay is in veel landen, waaronder Nederland niet meer rechtstreeks toegankelijk, maar wel via een omweg. Het gebruik van bittorrent is nog steeds net zo eenvoudig, en er is nog steeds geen wereldvrede.

Maar wat gebeurde er met de heren zelf? Gottfrid Svartholm Warg zit in de gevangenis, deels ook omdat hij naast The Pirate Bay ook bij andere zaken betrokken was waar ze hem graag voor terug in Zweden wilden hebben. Carl Lundström heeft zijn vier maanden gevangenisstraf thuis uitgezeten met behulp van een elektronische enkelband. Fredrik Neij is, zoals hij had aangekondigd in Laos gebleven.
Computerworld zocht Peter Sunde op en had een interview met hem in Malmö. Peter heeft nog geen gevangenisstraf uitgezeten. Houdt zich tegenwoordig blijkbaar ver van The Pirate Bay, probeert zich gedeisd te houden, maar heeft net als de andere drie, op papier een schuld van inmiddels zo’n $11.000.000,- (zo’n € 8.200.999,-) die ze nooit van zijn leven zullen gaan betalen.
Lees verder….