Video bewerken op je iPad

Hét nieuws van vandaag was natuurlijk dat vanaf vandaag de iPad 2 in de VS te koop is en dat na een paar uur alle online beschikbare exemplaren al weer uitverkocht waren (levertijd nu 2-3 weken). Dat beloofd dus niet veel goeds voor de introductie in Nederland over 2 weken.
Ook nieuw was echter de update voor iMovie die nu, zoals aangekondigd niet alleen meer voor de iPod Touch en iPhone 4, maar ook voor de iPad beschikbaar en geschikt is. Nou ja, voor de iPad 2 dan, want op de iPad 1 kun je hem niet zomaar installeren.
Uiteraard zijn er ook al instructies online beschikbaar die uitleggen hoe je iMovie tóch kunt installeren op de iPad 1. Het is niet echter helemaal zonder problemen, je krijgt blijkbaar wat problemen als je daarna andere applicaties wilt installeren. Ik heb het nog niet getest omdat je iOS 4.2.6 of nieuwer moet hebben. Geen probleem als je een iPad 2 hebt, die wordt met iOS 4.3 geleverd, maar ik zit nog op iOS 4.2.1 aangezien ik een jailbreak heb uitgevoerd.

Maar, is het bewerken van video op je iPad iets wat nou zó handig is?

Ik heb vandaag toch maar eens ReelDirector aangeschaft. Die applicatie bestaat al een tijdje en heeft geen problemen met iOS 4.2.1 of met een iPad die van een jailbreak voorzien is.

Bij de iPad 2 kun je filmpjes met maximaal 720p resolutie (1280×720) maken. Ik heb zelf een Kodak Zi8 camera. Die kan op 720p maar ook op 1080p (1920×1080) opnemen. Het gebruik van de Kodak Zi8 heeft dus wat mij betreft de voorkeur, al was het maar omdat de iPad 1 natuurlijk geen camera heeft.
Maar helaas, direct aansluiten van de Zi8 op de iPad lukt niet. De iPad geeft de melding dat de Zi8 teveel stroom verbruikt. Gelukkig heeft de Zi8 een SD-kaart, dus heb ik het via die weg getest. Het importeren op de iPad lukt wel, maar afspelen van de bronbestanden lukt niet. Ik zie alleen een standaard icoontje met daarin dat het MOV-bestanden zijn. Ook ReelDirector lust de filmpjes niet, en ik heb daardoor niet veel hoop dat iMovie ze wel zal willen bewerken.
Natuurlijk ben ik ook niet de eerste die dit probeert, maar verder dan “eerst converteren dan aan je iPad toevoegen” komen ook de anderen niet.

De video’s die mijn Canon IXUS 950IS maakt worden wél direct op de iPad afgespeeld, maar dat zijn filmpjes in 640×480 formaat. Leuk, maar eigenlijk niet meer van deze tijd.

Dit betekent dus dat je bij het bewerken van video, ook straks op de iPad 2, beperkt bent tot video die gemaakt is met:

  • een iPad 2
  • een iPhone 4
  • een iPod Touch
  • video die je op een PC of Macbook geconverteerd hebt naar het juiste formaat
  • video uit een camera die toevallig wél video produceert waar de iPad 2 iets mee kan

De eerste drie produceren video op maximaal 720p resolutie. Video converteren op een PC/laptop of Macbook lijkt me een beetje aan het hele punt van bewerken op de iPad voorbij gaan.
En camera’s die toevallig wél video produceren waar de iPad 2 wat mee kan, ken ik nog niet. Ik hou me sowieso aanbevolen voor tips op dat gebied.
Blijft natuurlijk dat  ik er vanuit ga dat ook de export naar maximaal 720p resolutie is (Apple blijft dit High Definition noemen, tja). En ik weet natuurlijk dat je vaak het verschil helemaal niet ziet, ik speel ook heel veel YouTube filmpjes gewoon op 360p af. Maar gezien het gemak waarmee mijn Zi8 filmpjes op 1080p maakt en het gemak waarmee mijn desktop thuis ze bewerkt, blijf ik het een beetje behelpen vinden. Iets om te doen als het écht niet anders kan. Maar niet mijn eerste keuze dus.

Jammer, want het was een mooi verkoopargument geweest. 😉