okt 212009
 
ebooks2010 - Klik voor grotere versie

De titel van het boek van Michiel Hatenboer vraagt eigenlijk al om problemen: e-books handboek 2010.
Want, hoe ga je in november 2009 een boek schrijven over dit onderwerp dat niet al direct bij beschikbaar komen achterhaald is. Laat staan dat je een boek schrijft dat nog heel 2010 actueel is. Dat lukt ook dit boek niet.

De inleiding doorlezend blijkt dat Michiel ook niet de ambitie had om een boek te schrijven dat persé in 2010 nog actueel is. Het is meer een boek dat de huidige situatie beschrijft er vanuit gaande dat in 2010 de grote doorbraak van e-books komt.

Voordat je begint met lezen is het ook belangrijk om je te realiseren dat het een boek is dat gericht is op uitgevers. De beschrijving zegt ook “Alles wat u als uitgever wilt weten over ebooks kunt in deze publicatie vinden: hoe produceer ik een ebook, welke readers zijn er en welke bestandsformaten, welke ontwikkelingen zijn er, welke businessmodellen bieden ebooks, hoe ga ik om met beveiliging en langs welke kanalen kan ik ebooks verkopen/distribueren“.
Het is dus niet een boek gericht op consumenten, docenten, incidentele gebruikers die iets willen weten over eBooks. Toch kan het ook voor anderen een interessant boek zijn om te lezen, mits je die insteek voor lief neemt.

Ik geef eerst een beschrijving van de inhoud en sluit dan af met een samenvatting van mijn mening over het boek.

De inhoud
Het boek start met een inleidend hoofstuk over e-books en e-readers. Daarbij wordt meteen ook al verwezen naar de formatenstrijd als het gaat om ePUB en Mobipocket. Hoofdstuk 2 gaat verder in op de hardware. Daar wordt ook ingegaan op de verschillen tussen het lezen van digitaal papier en LCD-schermen. Ook de geschiedenis van de “echte” e-readers komt in dat hoofdtuk aan bod.
In dat hoofdstuk blijkt ook al dat de persoonlijke ervaringen en mening van de auteur duidelijk hoorbaar zijn in het boek. Hier blijkt dat bij zijn beschrijving van de Rocket eBook. Ook in hoofdstuk zeven over auteursrecht komt dat duidelijk naar voren. Dat is op zichzelf geen probleem, maar ik ben het daarom zeker niet altijd met hem eens.
In het tweede hoofdstuk blijkt ook duidelijk de meerwaarde van het boek: het is niet alleen in het Nederlands geschreven, maar het beschrijft ook de situatie in Nederland op dit moment. Zo vind je in dit hoofdstuk een beschrijving van de e-readers die in Nederland te koop zijn. Ook hier worden de verschillende e-readers en formaten beschreven. De e-readers worden redelijk in detail beschreven. Bij het overzicht van de specificaties lijkt de opmaak tijdens de conversie verloren te zijn gegaan. Dat had beter in een tabel kunnen worden opgenomen omdat het nu erg onoverzichtelijk geworden is, zeker als je dat op een kleine e-reader leest.
Er wordt bij de technische eigenschappen geen onderscheid gemaakt tussen “opstarten” en “wakker worden uit standby”. Daar zit bij de meeste apparaten nogal een verschil tussen. De iRex 1000S heeft geen standbystand, bij de BeBook One wordt bij de opstartsnelheid inderdaad de tijd van opstarten genoemd (16 seconden), maar die reader zul je meestal juist niet uitschakelen en dan in standbystand zetten. Daaruit wakker worden kost enkele seconden. Bij de Sony Portable Reader System 300 staat een opstarttijd van 2 seconden en daar lijkt me dat juist de tijd die nodig is om uit standby stand te komen. Lees verder….