sep 082009
 
Skype for Asterisk - Klik voor grotere versie

Het belangrijkste nieuws, als het gaat om aantal berichten die er over geschreven zijn, deze maand als het om Skype gaat is ongetwijfeld de verkoop van het bedrijf aan een groep investeerders. Skype heeft uiteindelijk toch niet de gehoopte meerwaarde gehad voor veilingsite eBay.
Maar het is zeker niet allemaal kommer en kwel als het gaat om de ontwikkeling van Skype als product. Het is nog steeds het meest eenvoudig en breed inzetbare, gratis, programma om via audio of video met anderen te “bellen”.
De gratis clients voor Windows, de Mac, Linux en een toenemend aantal telefoons (er zijn goed werkende clients voor Windows Mobile systemen en de iPhone) hebben haast nooit problemen om een opening in firewalls te vinden om verbinding naar buiten te maken en de audio/video-kwaliteit is alleen maar beter geworden door de jaren heen.

Belangrijk probleem van Skype is dat het protocol altijd gesloten is gebleven. En dat maakte het moeilijk om Skype te koppelen aan andere systemen. Een zo’n systeem is het gratis Asterisk. Dat is een gratis, relatief simpel te installeren, vreselijk krachtig en ver uitbreidbare telefooncentrale. Ik heb er een paar jaar geleden mee gespeeld, maar de noodzaak van een aparte centrale verviel omdat mijn ADSL 2+ modem een eenvoudige VOIP-centrale ingebouwd heeft zitten. Lees verder….