Classmate PC Review

 Gepubliceerd door om 19:50  Leertechnologie
jul 132009
 


Bekijk video op YouTube
Je kunt in de video hierboven de samenvatting zien en horen van mijn review van de ClassMate PC, voor wie liever leest, kun je hieronder de aantekeningen vinden die ik gemaakt heb naar aanleiding hiervan. Het is zeker geen een-op-een transcript van de video, ze vullen elkaar aan.

Eerder heb je al een bericht kunnen lezen met de eerste indrukken met daarbij een introductie van het apparaat door Richard Bergmans, commercieel directeur bij Skool Automatisering. Bij dat bericht vond je ook de verwijzing naar de uitgebreide fotoset op Flickr. Afgelopen weekend kon je meer lezen over de software die op de ClassMate PCs stond zoals ik die te leen kreeg .

Vooraf
Er zijn een aantal dingen die je je bij een review van de Classmate PC vooraf moet realiseren:
#1 Het apparaat is niet voor mij bedoelt. Dat wil zeggen dat de behoeften van een volwassen power users met grote handen niet voorop gestaan hebben. Het apparaat richt zich op de categorie basisschool kinderen, dus van 6 tot 12 jaar. Met wellicht de groep brugklassers van het voortgezet onderwijs. Maar, met deze configuratie is het zeker ook geen speelgoed apparaat, het is een volwaardige netbook met een 1,6Ghz Intel Atom processor, een 6-cell accu en 1Gb intern geheugen.
#2 Het is niet alleen of niet zozeer een apparaat. De Classmate PC is een referentiemodel, een ontwerp van een computer, gemaakt door Intel. De computers zelf worden dus niet door Intel zelf gemaakt maar door lokale OEMs. In het geval van Nederland is de PDC, Paradigit Computers en het uitleveren en ondersteunen vindt in hun geval plaats door Skool Automatisering. Dat is in zoverre relevant omdat er nu voor elk land waar de Classmate PC gebruikt wordt, variaties in productiewijze en ook kosten voor eindgebruikers kunnen bestaan, maar ook omdat de complete configuratie (dat wil zeggen inclusief de software) uiteindelijk het succes in Nederland gaat bepalen.
#3 En natuurlijk ontkom je niet aan de vergelijking met de OLPC XO-1, de One Laptop Per Child computer die vanuit het initiatief van Nicholas Negroponte ontwikkeld wordt. Er zitten verschillen en overeenkomsten tussen beide initiatieven. Ik denk dat wat Nederland betreft een heel belangrijk verschil is de beschikbaarheid. Vanaf september kun je de ClassMate PC hier in Nederland aanschaffen en dat geldt niet voor de OLPC XO-1. Voor een uitgebreider technisch overzicht tussen de verschillen verwijs ik je graag naar dit Wikipedia artikel.

Met dat in je achterhoofd, verder met de review: Lees verder….