jun 272009
 
Twitter Search - Klik voor grotere versie

Ik was er eigenlijk al helemaal aan gewend geraakt: als je iets op internet zet, dan staat het er ‘voor altijd’. En met Google kun je het altijd weer terug vinden.
Toch blijkt dat zeker niet altijd zo te zijn, zo ontdekte ik toen ik een aantal oude Tweets terug wilde vinden. Ik post op het moment dagelijks een Tweet nadat ik weer een spuit Fragmin gezet heb. Vanaf spuit #12 zoek ik elke dag naar een wetenswaardigheid voor het betreffende getal. Dit is een voorbeeld van die van vanochtend.

Ik bedacht vanochtend dat ik die Tweets eigenlijk wel wilde verzamelen en bij #45 (de laatste als het goed is) ook een afsluitende post maken met de verschillende tweets. Dus ging ik op zoek naar die tweets.

Zoeken via Twitter
Het eerste dat ik probeerde was uiteraard terug vinden via Twitter. Ik zocht op “spuit PeterMcAllister“. Dat leverde een aantal hits op, maar verder dan #20 kwam ik niet. Rechtstreeks zoeken naar “spuit #19 PeterMcAllister” leverde niets op.

Zoeken via Google
Ook Google leverde geen echte oplossing. Via een zoekopdracht naar “spuit #18 PeterMcAllister” kon ik de tweet wel ‘zien’ in de samenvatting, maar de link verwijst naar mijn startpagina op Twitter.
Zoek ik bij de ‘gewone’ Google op “spuit #18” site:twitter.com dan kan ik hem via de Cache wél vinden, maar “spuit #16” site:twitter.com leverde weer niets op.

Backup sites
Maar Twitter zou toch zeker mijn tweets niet verwijderen? Dus wellicht dat een van de backup sites voor Twitter ze zou moeten kunnen achterhalen?

TweetDumpr was de eerste die ik opzocht, maar zij zijn bezig met onderhoud. LiveStream doet meer dan alleen Twitter backup, maar is niet gratis, dus keek ik eerst even verder naar de gratis opties.
Een derde optie is BackupMyTweets is gratis, ik weet niet of die werkt, omdat ik als eerste TweetBackup uitprobeerde. Die is gratis en deed waar ik naar op zoek was.

Binnen een paar seconden na aanmelden stond mijn backup klaar. Het was geen volledige backup, Twitter geeft blijkbaar slechts toegang tot de meest recente 3.200 tweets. En de teller staat bij mij nu op meer dan 7.000 tweets.

Ik kon de tweets backuppen naar RSS, tekst of HTML. De HTML versie bevat helaas geen links terug naar de oorspronkelijke tweets, die zitten wél in de RSS-feed en de tweets zijn wel nog gewoon bereikbaar.
Het overzicht bewaar ik voor 10 juli als ik uit het gips mag.

Conclusie
Eigenlijk is het geruststellend dat ook Twitter een gelimiteerd geheugen heeft. Mijn tweets hoeven echt niet voor altijd bewaard te blijven. Het betekent wel dat als je ooit een analyse op de inhoud van de tweets wil loslaten, je beter nu al kunt starten met het maken van een lokale kopie van de tweets die voorbij komen.