apr 112009
 
openEyA - Klik voor grotere versie
“@PeterMcAllister zowaar een open source lesopnametool http://www.openeya.org/ waar je nog niet over geschreven hebt http://twurl.nl/ds5t33 !”

(bron)

Een tweet die maar weer eens laat zien dat Twitter het ook als medium om handige tips heel goed doet. Pascal van Hecke tipte me over een gratis lecture recording tool genaamd openEyA waar ik tot gisteren nog nooit van gehoord had.
EyA staat voor “Enhance your Audience” en het is een uitermate ‘lichte’ oplossing voor het opnemen van colleges en presentaties. De makers gaan uit van het installeren op een eeePC en daarmee een totale hardware kostenpost van minder dan 700 euro.

Helaas vergt het installeren van de 0.2.8-versie nu nog enige kennis van Linux (meer specifiek Ubuntu) en ik slaagde er vandaag niet in om hem geïnstalleerd te krijgen op mijn “Kubuntu op een SD-kaartje” installatie op mijn eeePC.

Maar je kunt een aantal voorbeelden van opnames hier bekijken.
Het verrassend in de titel van deze post slaat op de wijze waarop deze oplossing het bord of de presentatie van de spreker opneemt. Waar andere systemen uitgaan van het capturen van het VGA-signaal van het systeem van de spreker, wordt er hier gekozen voor een iets andere aanpak.

Naast de video-opname van de webcam of externe videocamera worden er namelijk elke 15 seconden foto’s gemaakt via de eveneens aangesloten digitale fotocamera. Die maakt foto’s met een hoge resolutie.
De gemaakte foto’s worden een voor een in kleine weergave onder de video getoond. Met je muis kun je dan een ‘zoomvakje’ over die verkleinde versie bewegen en dat deel krijg je dan groot naast de video te zien.

Je zou het eigenlijk gewoon eens moeten uitproberen. Ik vond het verrassend intuïtief en prettig werken. Het is net alsof je met je ogen het bord scant. En door de resolutie die veel hoger is dan van de video is ook het gewone schoolbord in deze opname prima te lezen:
openEyA - Klik voor grotere versie

Wellicht dat ik nog een poging waag om e.e.a. draaiend te krijgen, anders wacht ik gewoon nog een tijdje, want dit komt ongetwijfeld ook nog wel als eenvoudiger te installeren pakket beschikbaar tegen de tijd dat ze richting versie 0.9 gaan of zo. Ik heb de RSS-feed toegevoegd aan Google Reader.