mrt 202009
 

Afgelopen week kreeg ik de volgende vraag via de mail:
Kun jij me misschien vertellen (of doorverwijzen naar) wat de nieuwste en handigste ICT-gerelateerde middelen zijn in het onderwijs? Wat zijn de nieuwste gadgets die tegenwoordig in het onderwijs beschikbaar zijn?

Het doet er even niet toe van wie die vraag kwam of in welk kader. Maar het was er eentje waar ik niet zomaar meteen een antwoord op had. Ideaal dus voor een blogpost.
Allereerst het gebruik van de term ‘gadgets’. Als ik normaal gesproken iemand hoor zeggen dat ik me met gadgets bezig hou, dan weet ik al hoe laat het is. Echte docenten hebben geen tijd om zich met gadgets bezig te houden.
Dat maakt ‘nieuwste en handigste ICT-gerelateerde middelen’ overigens ook al meteen een moeilijke kwalificatie. Je zult zien dat de middelen die hieronder op mijn lijstje staan zeker niet altijd in de categorie ‘nieuwste’ vallen. Want nieuw en handig voor gebruik in het reguliere onderwijs gaat lang niet altijd samen.
En zoals door Wilfred Rubens terecht in de reacties opgemerkt: het is in de regel verstandiger om niet de tools als uitgangspunt te nemen maar de processen, zoals bijvoorbeeld op de Digitale Didactiek-website gebeurt.

Een tweede uitdaging is het begrip ‘het onderwijs’. Er zit een heel groot verschilt tussen het primair onderwijs (po), het voortgezet onderwijs (vo), de ROC’s, het HBO en de Universiteiten als het gaat om het gebruik van ICT-gerelateerde middelen.
Voor een overzicht van het gebruik van ICT in het po, vo en het middelbaar beroepsonderwijs kun je natuurlijk heel goed terecht bij de Vier in Balans Monitor 2008.

Maar met al die voorbehouden, toch een lijstje. Lees verder….