Treinkaartjes kopen via internet

 Gepubliceerd door om 20:34  Internet
mrt 162009
 
NS eTicket - Klik voor grotere versie

Voor vliegtuig tickets is het heel normaal, maar voor treinkaartjes moest je tot vandaag bij de automaat op het perron of op een van de steeds zeldzaam wordende postkantoren zijn. Nu is de NS gestart met een test waarbij ze via internet ook treinkaartjes verkopen.
Volgens nu.nl liep de verkoop vandaag al goed, maar ik neem aan dat dat vooral mensen zijn die nieuwsgierig zijn naar de werking.
Want, hoewel ik voor mijn reis van morgen ook e-tickets gekocht heb, verwacht ik dat het voorlopig even bij deze ene keer blijft.

Er zitten nog wat haken en ogen aan:
* Je kunt alleen kaartjes op datum kopen. Normaal koop ik kaartjes zonder datum en stempel die dan op de dag dat ik reis.
* De kaartjes zijn nu nog exact even duur als uit de automaat.
* De kaartjes zijn op naam gesteld, niet overdraagbaar en je moet een legitimatiebewijs meenemen onderweg.
* Na het invoeren van alle gegevens en betalen via iDeal duurt het (volgens de NS) ongeveer 15 minuten voordat je de mail met de kaartjes binnen hebt. Ik had ze nu ongeveer na een minuut of 10.
* Die mail bevat PDF-versies van de kaartjes en die moet je printen op A4 voordat ze geldig zijn.
* Volgens het kaartje zelf: “Het kan in geen geval worden aangeboden op een andere drager (elektronisch, scherm enz)”. Ik neem aan dat dat is om te voorkomen dat reizigers met mobiel internet snel een kaartje online kopen als ze een conducteur aan zien komen.

Wanneer zou ik het gebruiken? Waarschijnlijk dus alleen voor incidentele reizen naar plekken waarvan ik toch voor vertrek online opzoek welke trein ik moet hebben.
Maar dan moet het e-ticket strak geïntegreerd zitten in de online reisplanner. Het “1 druk op de knop” principe dus.
En ze moeten toch écht op zoek naar een manier om kaartjes elektronisch te distribueren zonder dat ze geprint hoeven te worden. Bijvoorbeeld door de 2D barcode die er nu ook op geprint wordt voldoende informatie te laten bevatten om fraude tegen te gaan (tijdstip van verkoop van kaartje bijvoorbeeld).

Ik ga morgen met het e-ticket heen en terug naar mijn werk. Ik vrees alleen dat ik ook morgen geen conducteur tegen kom, dus of ik morgenavond ‘gebruikservaringen’ heb van gebruik in de trein betwijfel ik.