Google Latitude

Google Maps - Klik voor grotere versie

Het lijkt er op alsof opeens weer overal nieuwe GPS / Wifi-locatie gerelateerde toepassingen opduiken.
Daar waar Navizon al een tijdje operationeel is, is Google Latitude nog heel erg vers. Toen Gizmodo er over schreef was de site, zelfs na aanpassen van de foutieve link in het bericht, blijkbaar nog niet bereikbaar. Maar nu kun je op http://www.google.com/latitude/ al een klein beetje informatie zien (in het Nederlands).

Het idee is vergelijkbaar met wat een aantal anderen doen: jij geeft je locatie door zodat anderen hem kunnen zien en voegt vrienden aan jouw lijstje door zodat je kunt zien waar zij zijn.

Ik ben met mijn iPAQ 914c naar de site gegaan en kreeg de optie de applicatie te downloaden. Het blijkt een nieuwe versie van de mobiele Google Maps toepassing te zijn. Waarvan de vorige versie op de iPAQ overigens al standaard werd meegeleverd. Ook daar zat een optie op waarmee je zonder GPS zou moeten kunnen zien waar je was, maar daarbij kreeg ik toen steeds de melding dat dat niet ondersteund werd op mijn telefoon.

Nu werkt dat echter wel, dus zonder de ingebouwde GPS te gebruiken. Ik neem aan dat het op basis van de Wifi verbinding gaat die ik nu wel aan heb staan, maar het zou ook nog via de GSM positie kunnen.
Ik heb nog geen informatie kunnen vinden over de database die Google gebruikt, als het die van Skyhook Wireless is, dan heb je er niet zo heel veel aan, mijn router zit inderdaad in die database, maar de dekking in Nederland is beperkt.
Zou het die van Navizon zijn, dan is het veel interessanter. Want daarvan is de dekking in Nederland veel groter.

Net als veel van dit soort toepassingen weet ik niet hoe lang ik die consequent zal blijven opstarten. Hangt ook heel erg van het accu verbruik af. Maar als je me wilt toevoegen als friend, dan kan dat: P.Gorissen (at) gmail.com

[update] Volgens iPhoneclub.nl gebruikt Google een eigen database (dus geen Skyhook) op basis van GSM masten en Wifi routers. Alle mobiele telefoons (behalve de iPhone) zouden hun locatie op de achtergrond moeten kunnen doorgeven (zonder dat de applicatie draait?). Ben benieuwd. Het is jammer dat er nog geen optie is om de doorgegeven locatie online te bekijken, zoals bij Navizon, dan kon je dat checken zonder de software op je telefoon op te starten.

[update #2] Aardig is overigens dat je per friend kunt aangeven op welk detailniveau die mag zien waar je bent, je hebt keuze tussen ‘verbergen’, ‘stadniveau’, ‘meest nauwkeurig’.
Youtube video met uitleg over Privacy settings.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Roberto carballo perez
Roberto carballo perez
14 jaren geleden

google maps latitude

reinier
reinier
14 jaren geleden

Latitude is officieel buiten de VS niet beschikbaar, anders dan op de mobiele telefoon. Zo krijg je latitude op je computerscherm en kun je zien waar je vrienden zijn:

At the iGoogle page, enter the following in your browser’s address bar:

javascript:_dlsetp(‘v2=1’);

New look interface with Latitude!

Pierre
14 jaren geleden

Cool! Thanks, die hack werkt inderdaad!
Kijk maar: http://www.flickr.com/photos/piair/32