Handig: Firefox add-ons versie check omzeilen

Firefox add-ons check - Klik voor grotere versie

Een van de absoluut sterke eigenschappen van Firefox is het feit dat er zoveel Add-ons voor beschikbaar zijn. Add-ons zijn uitbreidingen die je (gratis) kunt downloaden van de Firefox website, vanuit Firefox zelf of vanaf de website van een ontwikkelaar. Zo levert Threeships bijvoorbeeld een add-on voor Natschool die in Firefox drag-drop van bestanden mogelijk maakt, die wordt automatisch voor installatie aangeboden zodra je Natschool de eerste keer start.
Fijn ook is dat Add-ons zelf kunnen controleren of er een nieuwe versie beschikbaar is én dat eenvoudig zichtbaar is of een Add-on wel werkt in de versie van Firefox die jij hebt. Immers, hoewel er waarschijnlijk weinig verschil zit in de interne werking van versie 3.0 en 3.05 van Firefox, kan er wel het nodige gewijzigd zijn sinds versie 1.5 of versie 2.0. Een ontwikkelaar kan aangeven voor welke versies van Firefox een Add-on geschikt is.

Dat heeft ook een keerzijde. Als een Add-on niet langer doorontwikkelt wordt, dan zal ook de ‘geschikt voor versie XXX t/m YYY’ informatie voor een Add-on niet meer bijgewerkt worden. En dan zal het dus al snel niet meer mogelijk zijn om de Add-on te installeren.
Want daar is Firefox heel streng in. Staat de versie die je op dit moment gebruikt niet in het lijstje van aangegeven ondersteunde versies, dan zal Firefox de Add-on niet installeren.

Gelukkig is het mogelijk die check te omzeilen zodat je tóch kunt uitproberen of de Add-on ook in de nieuwere versie van Firefox werkt. Hoe je dat doet staat stap voor stap uitgelegd op deze pagina. Let op! Dit is niet helemaal zonder risico, volg daarom zeker ook de aanwijzing #8 met betrekking tot het backuppen van je profile map voor het geval de Add-on echt niet meer blijkt te werken met je huidige versie van Firefox.

Voor de Endnote Add-on bleek het stappenplan te werken. De Add-on werkt probleemloos. Het herpubliceren van de gewijzigde versie is uiteraard niet zomaar toegestaan, dus dat doe ik ook maar even niet. De ontwikkelaar is nog op zoek naar iemand die de ontwikkeling van de Add-on van hem over wil nemen. Dus als je je geroepen voelt….