Flickr doet video!


Het is dan eindelijk zover: Flickr beschikt nu ook over de mogelijkheid om video’s te uploaden.

Ik heb nog geen kans gehad om de grenzen ervan uit te proberen, maar de veelgestelde vragen pagina maakt in ieder geval al een paar dingen duidelijk.
De belangrijkste grenzen:
* Video-upload is alleen beschikbaar voor betalende gebruikers.
* Er worden namelijk maximaal 90 seconden van een video getoond.
* Een video mag maximaal 150MB groot zijn.

Ik ben een betalend Flickr-gebruiker, dus dat is geen probleem. Ik vind het een prima beperking want het zal de nodige extra ruimte vergen op de servers etc. dus als ze hiermee voorkomen dat iedereen massaal gaat uploaden vind ik het al lang goed.

De limiet van 90 seconden zal in de regel inderdaad genoeg zijn voor video’s die je als een soort bewegende foto maakt. Ik merk dat de meeste van de clipjes die ik zo maak niet langer zijn. Andere filmpjes, zoals bijvoorbeeld de optredens van de kinderen bij de weekafsluiting zijn wél langer. Mijn fototoestel neemt ruim 7 minuten AVI-video op op een kaartje van 1GB, dus zo lang zijn maximaal mijn filmpjes.

Nou zou in dat geval ook de limiet op de omvang mee gaan tellen. Maar die omvang komt voor een groot deel ook door het feit dat de AVI bestanden nauwelijks compressie toepassen. En bij het bijvoorbeeld omzetten naar MP4-bestanden en gelijke resolutie blijft daar nog maar zo’n 10% van de totale omvang van over met behoud van de beeldkwaliteit. Dus daar verwacht ik minder problemen.

Hoe dan ook, het is mooi dat het er is. Mooi ook dat Flickr de ruwe AVI-bestanden die uit mijn fototoestel komen slikt. Het verwerken van de video’s gaat redelijk snel al is het wel afhankelijk van de omvang en het bestandstype. Ook het aan een video koppelen van coördinaten werkt net als bij foto’s. Niet slecht voor een eerste stap ook al zijn ze er natuurlijk laat mee.

[update 1] bij mij verloopt het afspelen op het moment in stukjes, bij het eerste keer afspelen gaat de download niet snel genoeg (ik heb een 10Mbit/sec download).
[update 2] uploaden via de Flickr uploadr versie 2.5 gaat niet. De uploadr checkt de extensie van het bestand en AVI zit daar (uiteraard) niet bij.
[update 3] in IE6 kreeg ik een stukje van de markup code te zien. Dat was een stuk van: classid=”clsid: D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000″. Ik heb dat classid verwijderd en de video werkt gewoon nog. Vreemd.
[update 4] En voor wie het wil weten: het filmpje is van de oprijbaan naar de veerboot naar Engeland. Het was het eerste wat ik zo bij de hand had in AVI-formaat.