SURFmedia video’s gebruiken in Natschool


* Bekijk de video op YouTube
* Bekijk de video op SURFmedia.nl
* Bekijk de video als streaming Quicktime

Niet alle video’s die bij SURFmedia.nl zijn voor iedereen zomaar te bekijken. Soms is dat vanwege de beschikbare licenties (bijvoorbeeld bij video’s die je via Beeld en Geluid in Academia kunt vinden), maar het kan ook zo zijn dat je bijvoorbeeld een video maakt als onderdeel van je portfolio waarvan je niet wilt dat iedereen die zomaar kan bekijken. Voor die video’s geldt meestal ook dat het handig is om die in een leeromgeving op te kunnen nemen. Daar zit namelijk ook de rest van het materiaal of het portfolio.

In de screencast leg ik uit hoe je dat kunt doen. Ik vind bijna 10 minuten (langer mocht ook niet van YouTube) eigenlijk veel te lang en het aantal stappen teveel, maar daar kan ik helaas niets aan doen.

Voor Fontys-medewerkers en studenten zijn een aantal dingen handig om te weten:
* Iedereen (medewerkers én studenten) heeft automatisch een account bij SURFmedia.nl
* Binnen dat gratis account heb je 1GB aan ruimte voor video’s die je naar wens kunt afschermen.
* Je kunt gewoon inloggen met dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord als waarmee je bij Fontys op het netwerk inlogt.
* Als je een afgeschermde video invoegt in Natschool op de wijze zoals ik hier laat zien, dan hoeven studenten of collega’s die je toegang hebt gegeven niet nogmaals in te loggen om de video te kunnen zien. Dat inloggen gebeurt dan automatisch omdat ze al in Natschool ingelogd zijn.

Overigens hebben niet alleen Fontys medewerkers en studenten toegang (automatisch) toegang tot SURFmedia.nl, maar voor eventuele vragen over hoe dat bij jouw onderwijsinstelling gaat verwijs ik je graag door naar SURFnet.

N.B. in het filmpje maak ik de breedte van het filmpje zoals ik dat invoeg in de pagina even breed als de oorspronkelijke breedte van het filmpje. Dat hoeft niet persé, je kunt ook een lager getal invullen, dan worden de verhoudingen automatisch aangepast. Het is alleen niet logisch om hier een getal in te vullen dat hoger is dan de oorspronkelijke breedte van het filmpje.

De pagina voor het genereren van de codes kun je hier vinden.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Patrick de Vos
Patrick de Vos
13 jaren geleden

Hoi Pierre,

Ik heb de video nog niet gezien maar wellicht kun je wat specifieker omschrijven wat "die je naar wens kunt afschermen" betekent.

Ik vind namelijk dat daar de wat mindere kant van Surfmedia video naar boven komt (als het nog zo is als een aantal maanden terug).

Patrick de Vos
Patrick de Vos
13 jaren geleden

Oeps….moet mijn woorden terugnemen na het zien van je video.

De optie "Realm" biedt goede mogelijkheden tot afscherming zoals ik denk dat handig is.

Pierre
13 jaren geleden

@Patrick: Even dan voor het geval het ook voor anderen vooraf niet duidelijk is: bij SURFmedia kun je video’s afschermen op basis van:
1) domein (de IP-range waar iemand zich bevind)
2) inlogdomein (bijvoorbeeld iedereen die als inlognaam het domein "@fontys.nl" heeft)
3) een specifieke inlognaam (bijvoorbeeld "[email protected]")
4) een combinatie van alle drie de voorgaande afschermmechanismen.

Enige "wens" die je vanuit onderwijs oogpunt nog zou kunnen hebben is het eenvoudig koppelen van een groep gebruikers/studenten in Natschool en een groep gebruikers die je bij SURFmedia toegang geeft. Dat zul je nu nog handmatig gelijk moeten houden.