dec 212008
 


* Bekijk de video op YouTube
* Bekijk de video op SURFmedia.nl
* Bekijk de video als streaming Quicktime

Niet alle video’s die bij SURFmedia.nl zijn voor iedereen zomaar te bekijken. Soms is dat vanwege de beschikbare licenties (bijvoorbeeld bij video’s die je via Beeld en Geluid in Academia kunt vinden), maar het kan ook zo zijn dat je bijvoorbeeld een video maakt als onderdeel van je portfolio waarvan je niet wilt dat iedereen die zomaar kan bekijken. Voor die video’s geldt meestal ook dat het handig is om die in een leeromgeving op te kunnen nemen. Daar zit namelijk ook de rest van het materiaal of het portfolio.

In de screencast leg ik uit hoe je dat kunt doen. Ik vind bijna 10 minuten (langer mocht ook niet van YouTube) eigenlijk veel te lang en het aantal stappen teveel, maar daar kan ik helaas niets aan doen.

Voor Fontys-medewerkers en studenten zijn een aantal dingen handig om te weten:
* Iedereen (medewerkers én studenten) heeft automatisch een account bij SURFmedia.nl
* Binnen dat gratis account heb je 1GB aan ruimte voor video’s die je naar wens kunt afschermen.
* Je kunt gewoon inloggen met dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord als waarmee je bij Fontys op het netwerk inlogt.
* Als je een afgeschermde video invoegt in Natschool op de wijze zoals ik hier laat zien, dan hoeven studenten of collega’s die je toegang hebt gegeven niet nogmaals in te loggen om de video te kunnen zien. Dat inloggen gebeurt dan automatisch omdat ze al in Natschool ingelogd zijn.

Overigens hebben niet alleen Fontys medewerkers en studenten toegang (automatisch) toegang tot SURFmedia.nl, maar voor eventuele vragen over hoe dat bij jouw onderwijsinstelling gaat verwijs ik je graag door naar SURFnet.

N.B. in het filmpje maak ik de breedte van het filmpje zoals ik dat invoeg in de pagina even breed als de oorspronkelijke breedte van het filmpje. Dat hoeft niet persé, je kunt ook een lager getal invullen, dan worden de verhoudingen automatisch aangepast. Het is alleen niet logisch om hier een getal in te vullen dat hoger is dan de oorspronkelijke breedte van het filmpje.

De pagina voor het genereren van de codes kun je hier vinden.