Het belang van Flashy telefoons

Flashy Phones - Klik voor grotere versie

Het was een van de tamelijk teleurstellende conclusies op zowel de iPod Touch (met Safari Mobile) als op mijn iPaq 914c (met mobile Internet Explorer). Beiden beschikten niet over de mogelijkheid om Flash weer te geven. Ook Opera Mobile doet dat nog niet.
En hoewel het bekijken van YouTube filmpjes (dat kun je overigens wél op de iPod Touch al lukt het nog niet als ze ‘embedded’ worden weergegeven) als populaire voorbeeld van het overbodig zijn van zulke ondersteuning geldt moet het belang van ondersteuning van Flash (en wat mij betreft ook Silverlight) op mobiele apparaten niet onderschat worden.

Adobe kan op dit moment nog trots zijn op het feit dat bijna iedereen Flash af kan spelen. Met de opkomst van het gebruik van internet op mobiele apparaten zoals de telefoons met Windows Mobile, de iPhone en de iPod Touch en de toestellen met Google Android, kunnen ze zich nou eenmaal ook niet veroorloven om die markt aan zich voorbij te laten gaan.

Ook voor ons als eindgebruikers is het van groot belang. Denk maar eens aan de toepassingen die nu Flash of soortgelijke technologieën gebruiken. Ustream.tv bijvoorbeeld voor het live streamen van je webcam beelden. Nu is het nog zo dat sites als qik slechts op een beperkt aantal telefoons werken. Universele toegang tot de ingebouwde camera zou daarbij heel erg helpen.
Of toepassingen als Adobe Connect waarbij je online kunt vergaderen. Werkt nu niet op je telefoon, maar komt met Flash ondersteuning een stuk dichterbij.

En ja, natuurlijk ook alle online streaming video. Want hoewel er natuurlijk lollig gedaan kan worden over de ‘noodzaak’ van het kunnen bekijken van YouTube filmpjes e.d. betekent het nu wel dat je als websitebouwer er serieus rekening mee moet houden dat een mobiele bezoeker die content simpelweg niet kan bekijken.

Ik kan dan ook niet wachten totdat er versies van de Flash en Silverlight players beschikbaar komen die zulke functionaliteit naar mijn telefoon brengen.
Het getreuzel van Apple is overigens heel begrijpelijk. Los van het feit dat er ongetwijfeld nog wat technische bedenkingen zijn/waren bij de player van Adobe is het zo dat Flash op de iPhone een enorme bedreiging is voor het business model van de Apple Application store.

Want op dit moment heeft Apple een grotere greep op wat je op je iPhone/iPod kunt installeren dan ooit. Een jailbreak optie voor de iPod Touch 2G zit er niet aan te komen en zelfs voor de iPhone 3G is het nog even wachten daarop.
Als iedere Flash ontwikkelaar opeens in staat zou zijn om eenvoudig en buiten de application store om webbassed applicaties te ontwikkelen, dan zou een deel van de noodzaak van de Apple route wegvallen.

Daarom ook is de Adobe strategie slim. Als zij er voor zorgen dat alle andere mobiele platformen beschikken over een Flash player, dan zal Apple niet achter kunnen blijven. En wie wint er dan? Juist, wij als eindgebruikers.

0 0 stem
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
annemie
annemie
12 jaren geleden

HEB EEN HEEL GEWONE TELEFOON; IS GENOEG