Mijn iPod Touch weet waar ik nu ben

 Gepubliceerd door om 20:22  Geocoding
nov 162008
 
Google Earth locatiebepaling via wifi (foto door: PiAir (Old Skool))

Vorige maand schreef ik over Skyhook, het bedrijf achter de locatiebepaling via Wifi-netwerken waar de iPhone en iPod Touch gebruik van kunnen maken.
Toen nog niet écht enthousiast, want Firefox kon mijn locatie niet bepalen. Fred Zelders had (alweer!) een tip en legde uit dat je de informatie over je eigen draadloos netwerk thuis of op andere plekken ook zelf kunt toevoegen aan de database van Skyhook.

Ik heb dat toen gedaan en kan bevestigen dat dat inderdaad nut heeft. Want toen ik zojuist weer probeerde of mijn iPod Touch wist waar ik was (zoals ik dat tot nu toe één keer eerder werkend had gezien in Orlando), wist Google Earth op de iPod Touch me nu, na even nadenken, namelijk wél aan te geven waar ik was. En ook de andere programma’s die gebruik konden maken van locatie-informatie wisten op deze manier te ontdekken waar ik was/ben.

Praktisch gebruik in Nederland, tenminste het deel waar ik woon, is nog steeds erg klein. Dat is anders in bijvoorbeeld Antwerpen, waar blijkbaar al heel veel wifi-punten op deze manier vastgelegd zijn. Maar nu ik weet dat de informatie ook daadwerkelijk toegevoegd wordt wil ik ook wel de info van de verschillende andere wifi-punten waar ik verbinding mee maak, bijvoorbeeld in Eindhoven vastleggen en toevoegen.
Ik ben namelijk wel benieuwd hoe nauwkeurig dit gaat blijken te zijn in kantoorgebouwen met meerdere wifi access punten.

[update] Hoewel het op de iPod Touch nu werkt, heb ik nog geen succes als ik met mijn laptop naar loki.com ga. Ook niet als ik dat met de iPaq 914c doe via de mobiele applicatie. Ben benieuwd of dat betekent dat er verschillende servers zijn die nog niet allemaal bijgewerkt zijn of dat er een ander probleem is.

 Reacties uitgeschakeld voor Mijn iPod Touch weet waar ik nu ben  Tags:

iPod Touch als mobiel multimedia device

 Gepubliceerd door om 20:01  iOS
nov 162008
 
Last.fm op ipod touch (foto door: PiAir (Old Skool))

Ik had de iPod Touch eigenlijk niet aangeschaft om er muziek mee te luisteren. Het via een kabeltje synchroniseren van muziek naar mijn ‘oude’ iPod Video en het steeds met een koptelefoontje op lopen bleek toch niet altijd handig. Zeker in huis niet.
Maar met de tweede generatie iPod Touch is dat nu hard aan het veranderen. Via een tweet van Fred Zelders gisteren kwam ik via favtape.com weer eens bij last.fm. Daar was ik al een tijdje niet meer geweest, applicatie stond niet meer geïnstalleerd en via de browser luisteren was niet altijd handig.

Maar last.fm blijkt ook een gratis iPhone/iPod Touch applicatie beschikbaar te stellen. Helaas niet in de Nederlands winkel. Maar ook daar had Fred een tip voor. Op deze site kun je lezen hoe je heel eenvoudig een account aan maakt voor de application store in de VS. En nu draait de last.fm client zonder problemen op mijn iPod Touch. Zonder headset maar lekker via de speakertjes die voor gewoon luisteren in huis voldoende zijn. Wil ik meer power, dan sluit ik hem aan op de muziekinstallatie.

En nou blijk ik opeens een haast onuitputtelijk aanbod van muziek bij me te hebben. In een apparaatje dat nauwelijk dikker is dan een bierviltje.

Bijna net zo verbluffend is Mobinews. Een soort ‘uitzending gemist’ voor de iPhone/iPod Touch met een 20-tal kanalen, waaronder uitzendingen van de NOS en de NPS. Met twee keer klikken kwam het 8 uur journaal voorbij, nog even doorklikken en ik had toegang tot alle afleveringen van Klokhuis van afgelopen weken. Nou moet ik hem helemaal uit de buurt van mijn kinderen houden anders zie ik hem niet meer terug. Ongelofelijk.