SURFgroepen Adobe Connect Pro update

break out - Klik voor grotere versie

Ik zag het toevallig toen ik vorige week de Adobe Connect ruimte van SURFgroepen weer eens wilde gebruiken: blijkbaar is er een nieuwe versie beschikbaar gekomen. Geen idee hoe lang die er al staat, maar voor het geval er meer mensen zijn die het nog niet wisten, even een korte update van de wijzigingen die ik zo tegen kwam.
Handig is dat er een aantal kleine veranderingen zijn doorgevoerd die Adobe Connect prettiger geschikt maakt voor gebruik als online “presentatie tool”, d.w.z. een situatie waarbij je één of enkele sprekers hebt die een presentatie verzorgen of een demonstratie geven en een (groter) aantal deelnemers die daar naar luisteren, op reageren en vragen over stellen. Probleem was namelijk altijd dat een gebruiker in de rol “participant” geen audio en/of video kan versturen naar de ruimte. Als je dat wél wilde had je twee opties: ofwel je maakte iedereen minimaal “presenter” ofwel je stelde het kunnen versturen van audio/video in via de “enhanced participant rights”.

De eerste optie (iedereen presenter) werkt niet bij grotere groepen omdat een presenter ook de layout van de ruimte kan aanpassen, en dat heeft onweerstaanbare aantrekkingskracht op veel deelnemers.
De tweede optie werkte niet handig omdat het menu voor de enhanced participant rights een paar keer klikken kostte en dat is voor alleen het aanzetten van de microfoon niet fijn.
Die tweede optie is nog steeds aanwezig:

advanced rights - Klik voor grotere versie audio - Klik voor grotere versie

Maar daarnaast kan een host nu heel eenvoudig met één klik op een gebruiker die (tijdelijk) recht geven om audio te gebruiken. Dat recht kun je ook weer eenvoudig afnemen, en zo kun je voorkomen dat iedereen de microfoon open laat staan, door elkaar heen gaat praten etc.
Niet iets wat je bij een klein overleg zult doen, maar bij grotere groepen is dat handig.

Raise Hand - Klik voor grotere versie

En voor deelnemers is het nu veel gemakkelijker geworden om kenbaar te maken dat ze wat willen zeggen. Die optie zat ook wel al in de vorige versie, maar ze zijn nu veel prominenter aanwezig.

Een laatste nieuwe optie die ik zo tegen kwam was het gebruik van “breakout rooms”. Je kunt tijdens een overleg de ruimte tijdelijk opdelen in een aantal ruimtes met gelijke indeling en een deel van de deelnemers. Alsof je in groepjes uiteen gaat dus.
Elk groepje ziet zijn eigen ruimte, kan daar bijvoorbeeld chatten, documenten delen etc.
De host kan de deelnemers daarna met één klik op de knop weer gezamenlijk in de hoofdruimte halen.

Ik moet bekennen dat ik niet weet of ik ooit een situatie zal meemaken waarbij ik dat zo zou inzetten, maar het is wel een grappige en eenvoudig te gebruiken feature.

Mocht ik nog belangrijke vernieuwingen in deze versie gemist hebben, laat het me dan even weten in de reacties hieronder.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
duimdog
15 jaren geleden

Voorlopig ervaar ik alleen maar heel veel en heel essentiele verslechteringen:
a) het lijkt erop dat ik niet meer rechtstreeks naar Adobe connect kan bookmarken, ik kom er nu alleen nog maar in nadat ik eerst ingelogd ben op surfgroepen (ondanks dat moet ik nog steeds inloggen bij Adobe connect)
b) ik kan m’n desktop niet meer sharen!!!
Dat was nou precies de toepassing die ik het meeste gebruikte!
Ik weet niet of dit een tijdelijke bug of ‘by design’ is, maar daar ben ik niet blij mee!

Pierre
15 jaren geleden

Hé Michel, dat is raar. Ik kan nog steeds rechtstreeks bij Connect komen én mijn desktop delen. Ik gebruik FF en XP.

duimdog
15 jaren geleden

Probleem aangemeld bij Surfgroepen en heel snel reactie gehad.
ad a) gezien de reactie van Pierre en het feit dat ik het probleem ook niet meer kan reproduceren: was kennelijk een eenmalige hickup.
ad b) Ik werd verwezen naar een kennisbank-artikel. Conclusie: add-in installeren.
Dat geprobeerd, maar in FF geen sjoege. In IE werkt het wel na installeren van de add-in. Bij mijn webconferentiepartner (werkt met IE-XP) werkt het helemaal niet, ook niet na installatie van de add-in.
Zou het soms iets te maken kunnen hebben met de update van Flash-player?

duimdog
15 jaren geleden

vwb die flash-player: thuis heb ik in IE die add-in niet geinstalleerd en toch toont hij desktopsharing. Dus met het installeren van de add-in heeft het niet te maken.
Wat ik wel zie is dat FF een hogere Flashplayer versie toont, namelijk 10,0,12,36 terwijl IE daar een versie 9 of (op een andere machine) 8 toont.