sep 162008
 
QTI Meeting

Het goede gevoel van de QTI Meeting tijdens de eerste dag van de IMS Kwartaalbijeenkomst in Birmingham verdween gisterenavond snel toen ik de voicemail van KLM uitluisterde waarin ze me vertelden dan mijn vlucht terug a.s. donderdag helaas geannuleerd was. Nadat ik vanochtend met ze aan de lijn gehangen heb om een vervangende vlucht te regelen, toch nog maar even posten over gisteren.
De opkomst was weer prima, veel nieuwe gezichten ook weer. Toch nog een paar mensen uit de VS en natuurlijk veel Europeanen. Voor het eerst was ook Kennisnet vanuit Nederland aanwezig. Kennisnet is sinds kort ook lid van IMS geworden. Logisch gezien hun betrokkenheid bij het ontwikkelen van toepassingsprofielen van IMS afspraken voor hun achterban.

Net als vandaag tijdens het testfest hadden we gisteren een aantal demonstraties van tools die (in dit geval) gebruik maken van QTI. Ik kende ze alle drie, maar het was goed te zien dat er vooruitgang geboekt is sinds de vorige bijeenkomst en dat ze actief doorontwikkeld worden.

Graham Smith

Graham Smith liet de laatste versie van de JASSESS omgeving zien. Dat is een in Java gebouwde rendering engine voor QTI 2.1 vragen. De JASSESS engine ondersteund nog geen complete toetsen, maar Graham kon aan de hand van een aantal voorbeelden wel interessante zaken laten zien. De site die hier te vinden is bevat nog niet alle bijgewerkte voorbeelden. Zo liet Graham een vraag zien waar meerdere stylesheet aan gekoppeld waren en waarmee je dus het uiterlijk van de vraag eenvoudig kon wijzigen. Hij schakelde in Firefox ter plekke tussen de weergaven, maar je kunt je ook voorstellen dat je bijvoorbeeld een stylesheet voor gebruik in een browser op een PC hebt, eentje voor een Pocket PC, eentje voor een iPhone etc. Daarnaast liet hij een voorbeeld zien dat ik nog niet kende, maar wel al op de oude site staat. Het is een adaptieve vraag over “Kirchoff’s Laws” (je kunt het voorbeeld hier direct starten). Als je daar het antwoord in eerste instantie verkeerd kiest, dan krijg je een vervolgvraag die je helpt om alsnog bij de juiste aanpak van het berekenen van het antwoord te komen. Ook het andere adaptieve voorbeeld (hier te bekijken) op de site laat zien hoe je zulke vragen voor formatief gebruik heel mooi kunt opbouwen. Allemaal in standaard QTI gemaakt en bestaande uit één QTI item per vraag.

Yong-Sang Cho

Yong-Sang Cho van Keris in Zuid Korea liet de vooruitgang zien die zij boeken met het ontwikkelen van een QTI editor. Helaas is dat een commercieel product, dat je dus niet zondermeer kunt downloaden en uitproberen. Tijdens de vorige bijeenkomst werkte de QTI export nog niet, maar gisteren kon hij die wel demonstreren, inclusief een online validatie-tool bereikbaar via http://qti.keris.or.kr/. De site is in het Koreaans, maar als je naar de links achter de knoppen kijkt kom je al een eind.

David Livingstone

David Livingstone van Kingston University in Londen vertelde over de Aqurate QTI 2.1 editor en demonstreerde die ook. Ook hier is de bijbehorende website helaas nog niet helemaal bijgewerkt tot de versie die hij gisteren demonstreerde. De versie 2.18.3 die nu op de website staat heeft nog een aantal eigenaardigheden die in de gedemonstreerde versie niet meer zitten.

Overigens, het is goed in het achterhoofd te houden dat zowel JASSESS als Aquarate tools zijn die je gratis kunt uitproberen. Het zijn ook geen commerciële partijen waar je op kunt mopperen als ze niet meteen na het beschikbaar komen de meest recente versie online gooien. Ik zal dus gewoon even rustig moeten afwachten totdat de spullen ook online staan voordat ik er zelf mee kan experimenteren.
Daarmee is het bij zo’n bijeenkomst zijn natuurlijk extra waardevol.

Deel dit bericht:

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.