Ulteo – OpenOffice in je browser

Ulteo - Klik voor grotere versie

Via de Ulteo website kun je je nu gratis aanmelden voor een bèta account waarmee je gebruik kunt maken van OpenOffice in je browser. Je hoeft niets te installeren mits je al over Java beschikt. Let op: de bevestigingsmail van Ulteo kwam bij mij in de SPAM-folder van Google mail terecht. Kijk daar dus even als je hem niet ontvangt.

Het concept dat Ulteo toepast is zeker niet nieuw. Ik kan me nog herinneren dat ik ooit WordPerfect hebt proberen te starten via zo’n java-interface. Belangrijk verschil is waarschijnlijk toch wel de bandbreedte en ook de technologie van het op afstand laten zien van een desktop of een applicatie is sindsdien een stuk volwassener geworden.
Belangrijkste vraag die ik had was: hoe verhoudt zich dit tot Google docs?
Eigenlijk zijn het appels en peren. Google Docs is een set van online applicaties waarmee je kunt tekstverwerken, een presentatie kunt maken en spreadsheetfuncties kunt vervullen.
OpenOffice is een desktop applicatie die je nu via Ulteo op afstand kunt bekijken.

Dat heeft als voordeel dat de interface hetzelfde is als je desktopversie. Je hebt geen problemen met conversie van documenten naar formaten die in een browser te bekijken of te bewerken zijn etc.
Nadeel is natuurlijk wel dat je omwegen moet bewandelen als je bestanden van je lokale schijf wilt hebben. Die moet je nu eerst met een apart dialoog (knop is steeds boven de applicatie zichtbaar) uploaden naar de server van Ulteo voordat je ze kunt gebruiken in OpenOffice.
De opstarttijd van OpenOffice online is een stuk langer dan de offline versie (die je ook gewoon op een USB-stick of in een map op je harde schijf kunt hebben staan) en ook dan Google Docs.
Als je eenmaal aan het werk bent valt het allemaal wel mee overigens.

Ik weet niet of het door de bèta-fase komt, maar ik had het venster open laten staan terwijl ik andere dingen ging doen. Toen ik na 45 minuten of zo weer verder wilde werken met de applicatie was de verbinding verbroken. De herstelopties van OpenOffice na een crash van een applicatie werkten ook hier, dus toen ik de applicatie via Ulteo weer opnieuw opstartte kreeg ik een dialoog met herstelopties van OpenOffice.

Ulteo voegt, net als Google Docs, de mogelijkheid toe om online samen te werken aan een document, iets wat OpenOffice uit zichzelf niet kan.
En eigenlijk zit daar denk ik al een groot deel van de verklaring van de zinvolheid van deze toepassing in.
Ik verwacht namelijk niet dat gebruikers snel hun eigen OpenOffice toolset zullen verlaten voor deze online versie. Behalve in de gevallen waarbij ze willen samenwerken met iemand anders aan een document, of iemand anders mee willen laten kijken bij het bewerken van een document. Dat is een belangrijke activiteit tijdens het online vergaderen en als je zo’n applicatie (of Google Docs) ter beschikking hebt dan heb je daarnaast aan Skype of een ander tool dat een video- of audioverbinding mogelijk maakt voldoende.

Het is dus verstandig dat OpenOffice aan die tafel van online officesoftware is aangeschoven, want zonder zo’n functie zul je het als software suite heel snel heel moeilijk gaan krijgen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Karin Winters
13 jaren geleden

Weer een open office, leuk. Ik vond symbaloo wel aardig en kreeg ineens Glide, Pageflakes en Netvibes door. Ik zie door de webtops het kantoor niet meer. Wat is de beste?