Nog een paar dagen…

OWD2007 - Klik voor grotere versie

Het is weer bijna zover: a.s. dinsdag en woensdag vinden de SURF Onderwijsdagen 2007 plaats. Met minder deelnemers dan vorig jaar, maar meer online mogelijkheden. Als je je ingeschreven hebt zul je de afgelopen weken al een aantal dingen voorbij hebben zien komen.
Ik zet er een aantal op een rij:

OWD2007 weblog
Ook dit jaar verzorgt Gerard Dümmer het OWD 2007 weblog. Daar plaatst hij al een paar weken berichten over de Onderwijsdagen. Via de RSS-feed van het weblog kun je daarvan op de hoogte blijven. En natuurlijk kun je er ook reageren.

OWD2007 wiki
De site bevat tevens een wiki. Sprekers hebben de mogelijkheid gekregen hier een pagina aan te laten maken. Dit jaar hebben 11 sprekers daar gebruik van gemaakt. Op de startpagina laat Gerard in een screencast zien hoe je daar vragen kunt indienen voor die sessies. Operator 11
Gerard heeft afgelopen woensdag een online voorbeschouwing gehouden via Operator 11. Die uitzending kun je nog online bekijken. Ik weet niet of Gerard ook tijdens of na de onderwijsdagen nog nieuwe uitzendingen aan het maken is (de voorbeschouwing loopt nog op de achtergrond terwijl ik dit bericht type).
Gerard zal wel tijdens de Onderwijsdagen een aantal interviews (audio en video) maken en die ook via het weblog beschikbaar stellen.

YouTube
Wil je filmpjes online beschikbaar stellen via YouTube, voeg ze dan ook toe aan de OWD2007-groep

Flickr
Wil je foto’s online zetten, voeg ze dan ook even toe aan de OWD2007-groep bij Flickr dan zijn ze daar ook eenvoudig terug te vinden.

Slideshare
Nieuw dit jaar is dat de presentaties niet als PDF-bestand online gezet zullen worden, maar dat ze beschikbaar gesteld zullen worden via Slideshare.

Live streaming van sessies
De keynote sessies en een aantal van de parallelsessies zullen worden gestreamed via SURFgroepen Seminar Live. Zie deze pagina voor de bijbehorende info.

Overigens is aan alle deelnemers gevraagd of ze wilden dat hun sessie live gestreamed zou worden. Ik vond het wel verrassend dat lang niet iedereen dat wilde.

Twitter- en SMS-wall
Beperking van de Jaarbeurs (waar de Onderwijsdagen plaats vinden) is dat het niet mogelijk is om door het hele gebouw gratis wifi beschikbaar te stellen. Gratis wifi is alleen beschikbaar op de informatiemarkt, in de rest van het gebouw moet je via KPN (betaald) online.
Daarom is Twitter minder gemakkelijk overal bruikbaar omdat het gebruik via SMS nogal wat setupwerk vooraf vergt.

Daarom wordt bij de sessies binnen de Social Software track gebruik gemaakt van een SMS-wall. Omdat die via een Nederlands SMS-nummer en zonder aanmelden aan te sturen is, is de technische drempel van het sturen van berichten tijdens een sessie daardoor lager.
Ga je dus naar een sessie binnen de “Social Software, te democratisch voor het onderwijs?” track, neem dan zeker je mobiele telefoon mee!

Dat betekent overigens niet dat er geen Twitteraars bij de Onderwijsdagen zullen zijn hoor!

Leren door te doen
Ik ben benieuwd hoe het gebruik van de verschillende voorzieningen dit jaar uitpakt. Leuk ook om de weblog en wiki voorzieningen van Sharepoint 2007 eens in de praktijk ingezet te zien. Het is al duidelijk dat er wat beperkingen aan zitten (bijvoorbeeld geen mogelijkheid om video’s te embedden in een post), maar het is natuurlijk wel een heel laagdrempelige manier om een ondersteunende site voor een conferentie op te zetten.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jeroen v B
Jeroen v B
13 jaren geleden

Maar Pierre, je hoeft natuurlijk niet via wifi een internetverbinding te hebben om te twitteren.

Tegenwoordig kom je met een GPRS verbinding en een mobiel interent abbonement ook al een eind (moet je wel zorgen dat je een volle accu hebt, want het vreet wel stroom).

Maar een SMS-wall is natuurlijk ook een leuke toevoeging.

Pierre
13 jaren geleden

Hoi Jeroen,

Natuurlijk, weet ik want daar maak ik zelf vaak gebruik van (GPRS). Wat ik bedoelde was dat als je zo’n nieuwe toepassing wil laten zien het natuurlijk wel handig is als er zo veel mogelijk mensen meteen ter plekke mee aan de slag kunnen. Het percentage telefoons met SMS-mogelijkheden zal tijdens die dagen een stuk hoger zijn dan die met GPRS-verbinding. En aanwezigen hoeven zich er niet vooraf voor aan te melden.
Daar komt bij dat het nu een Nederlands verkort kiesnummer is in plaats van een SMS nummer in het Verenigd Koninkrijk.