Package my Flickr images

 Gepubliceerd door om 23:55  Leertechnologie
jun 162007
 
Flickr eigen foto - Klik voor grotere versie Flickr niet eigen foto - Klik voor grotere versie

Vandaag vond ik dat ik het echt niet langer meer kon uitstellen. Al veel te lang heb ik tegen dit probleem zitten aanhikken en omdat ik wist hoe ik het kon oplossen, maar er gewoon niet genoeg tijd voor kon vrijmaken bleef ik het maar uitstellen. Maar nu moest het er van komen.
Eigenlijk waren het twee problemen ineen. Het eerste erg vervelende bij Flickr, is het onderscheid dat gemaakt wordt tussen de beschikbare code bij eigen foto’s en foto’s van anderen. Als ik bij een foto van mezelf kijk naar een van de verschillende formaten, dan krijg ik ook meteen de code geleverd om die foto in een blogpost of andere HTML pagina te plakken. Netjes met de vereiste teruglink naar de bronpagina. Maar juist bij een foto van iemand anders, waar die link terug eigenlijk gewoon nog belangrijker is aangezien het de vereiste ‘attribution’ (bronvermelding) is bij de creative commons licentie die aan foto’s hangen die ik wil hergebruiken (anders wil ik ze niet eens).
Maar zoals je bij de tweede screenshot hiernaast kunt zien (van deze foto) moet ik bij een foto van iemand anders meer werk doen om netjes terug te kunnen linken. Niet logisch.
Daarnaast ben ik alle informatie over maker, oorspronkelijke pagina bij Flickr, exacte licentie etc. kwijt als ik die foto download om bijvoorbeeld in een leeromgeving te gebruiken. Ideaal zou natuurlijk zijn als Flickr die informatie *in* de afbeelding (in de EXIF of XMP metadata) zou opslaan. Voor vandaag nam ik even genoegen met een second best: het opslaan van die metadata in het manifest van een IMS Contentpackage. Zo’n contentpackage kan namelijk gelezen worden door bijvoorbeeld Natschool en de metadata kan dan ook via bijvoorbeeld LOREnet beschikbaar gesteld worden.
Een mooie uitdaging. Lees verder….