De techniek achter de opening

 Gepubliceerd door om 23:00  Second Life
jun 142007
 
Fontys Opening SL Eiland Fontys Opening SL Eiland Fontys Opening SL Eiland

De opening van vandaag werd mogelijk gemaakt door een combinatie van een aantal systemen.
Centraal stond een computer met daarop Wirecast. Die computer bevatte alle vooraf ingeblikte filmpjes die gebruikt werden. Alle stukjes met toelichting waren vooraf opgenomen om te voorkomen dat we heel veel mensen na elkaar op que iets moesten laten vertellen tijdens de opening. Ook aangesloten op die computer was een digitale videocamera die gebruikt werd om live de introductie door Paul Dirckx en Jos Lumanauw op te nemen. Paul en Jos maakten overigens gebruik van een draadloze Sennheiser.

Frank Niesten was de producent. Hij bestuurde de Wirecast computer en schakelde tussen de verschillende bronnen.
Ik bestuurde de avatar die de rondleiding verzorgde en hield de chat in de gaten, ving de bezoekers in SL op etc.

Links op de bovenste foto zie je het beeldscherm van de computer die ik gebruikte. Geen standaard Fontys computer, maar eentje met een stevige grafische kaart voor Second Life en een video-uitgang. Via die video-uitgang en een Pinnacle converterbox werd dat signaal omgezet naar eveneens firewire en aan de Wirecast applicatie gevoed. Dat bleek uiteindelijk beter beeld te geven dan de bijgeleverde Desktop Presenter toepassing.

In het midden (boven op de computer met Wirecast) staat een laptop met daarin een van de backchannel opties. Daar konden we meekijken in de IRC-chatbox. Als ik bij het PTH podium was dan werd de chat van Second Life en de IRC box gekoppeld en kon ik gewoon daar kijken.
Helemaal rechts op onze tafel (en de bovenste foto) staat nog een laptop waar Frank in Second Life ingelogd was om het vuurwerk af te kunnen steken.
Voor het overige was het een kwestie van in Wirecast op de juiste momenten schakelen tussen de verschillende bronnen.

In een ruimte naast de onze zaten de gasten. Zij keken mee via een beamer die het beeld van een van de avatars op het PTH podium liet zien. De video uit Wirecast werd in twee formaten verstuurd naar twee verschillende servers bij SURFnet. De ene stream was in Quicktime formaat en werd ook in Second Life gebruikt, de andere was WMV formaat en werd alleen gebruikt door gebruikers die via Mediaplayer meekeken.

Niet op de foto staat de computer die de stream die uitgezonden werd uiteindelijk ook weer opsloeg. Daarop draaide SDP Multimedia.

Belangrijke uitdaging was het tweaken van het systeem met Wirecast. Eigenlijk wilden we meerder formaten WMV versturen omdat we een hoge resolutie feed wilden kunnen leveren voor lokale kijkers en lagere resolutie feeds voor mensen ver weg. Daarnaast kan Wirecast ook zelf een opname opslaan. Maar dat tikt allemaal heel hard aan voor wat betreft processorbelasting. En gaat die te hard dan stopt Wirecast ermee.

Het verzenden van een capture van het beeld van een andere computer bleek ook moeilijk. Uiteindelijk heeft de Pinnacle oplossing gewerkt, maar het beeld dat op de Wirecast binnen kwam was net iets minder scherp dan op mijn computer zichtbaar. Lees verder….

jun 142007
 
Fontys Second Life - Klik voor grotere versie

Wat een heerlijke dag was het vandaag. Nu achteraf gezien dan uiteraard. Vanochtend zat het nog dik tegen. Het systeem dat we wilden gebruiken voor het streamen werkte niet, dat zorgde ervoor dat Frank Niesten van de PTH nog aan de slag moest om een tweede systeem in te richten. Mijn laptop die we gebruikten voor de “behind the scenes” beelden bleef maar problemen houden met het de netwerkverbinding (via een kabel). En zo kon het gebeuren dat we nog niet eens de rondvlucht en het hele draaiboek op ons gemak hadden kunnen oefenen. Maar net op tijd vielen de stukjes op zijn plek, ’s middags waren de systemen stabiel en klaar voor de start, hadden we net genoeg tijd voor een testrun, genoeg voor Frank en mij om op elkaar ingespeeld te raken.
Tijdens de opening hadden we kijkers in Second Life, in de ruimte naast de onze in Real Life, online via de website en gewoon streaming én via het behind the scenes kanaal van ustream.tv
Kicken! :-)

T minus 54 minutes

 Gepubliceerd door om 15:09  Second Life
jun 142007
 
Fontys Opening SL Eiland

Over ongeveer een uur gaat het dan gebeuren: de opening van het Fontys eiland in Second Life. We zitten hier al de hele dag hard te werken om de laatste technische hobbels te verhelpen. Wil je meekijken en of praten, dan kan dat via deze pagina. Ik heb ook een ustream.tv feed opgezet met een behind the scenes look [het kanaal is nu weer dicht]. Kun je Frank en mij zien zweten terwijl in een andere zaal de genodigden in RL zitten. Op Flickr staan al wat foto’s. Ik ga snel weer verder…
[update] Het eiland is open! Het ging goed, straks meer…