Wijziging in downloads

Even een kort bericht om (alweer) excuses aan te bieden voor een niet 100% werkende site en om uit te leggen dat de downloads nu wat anders reageren dan voorheen.
Dreamhost heeft afgelopen dagen een wijziging op de server doorgevoerd die waarschijnlijk heel verstandig is en (eveneens waarschijnlijk) de stabiliteit van de server alleen maar ten goede komt, maar er voor zorgde dat de downloads hier en op de EduKast-website niet meer goed werkten.
Die downloads werden namelijk geredirect naar een PHP-script dat het bestand vanaf de server naar de downloader (jullie) doorstuurde. Daarbij werd dan bijgehouden hoeveel bytes gedownload waren en dat werd in een database opgeslagen. Daardoor kon ik goed zien hoe vaak een bestand (een screencast, aflevering van de EduKast, een PDF-document) etc. gedownload werden en kon ik daarvan eenvoudig rapportages maken.
Dat betekent wel dat bij grotere bestanden dat script ook lang moet kunnen draaien, want het moet steeds brokjes bestand aanleveren. Zeker bij bijvoorbeeld een bestand van 40MB zoals bij de UPC Digital screencast, duurt dat dus wel een paar minuten.
Dat kan nu blijkbaar niet meer. Het script wordt geforceerd afgesloten en jullie zagen dan geen foutmelding, maar de download werd afgebroken en je had een onvolledig bestand.

Ik heb daarom vandaag de doorverwijzing en het (niet meer werkend) downloadscript verwijderd. Dat betekent echter ook dat de wijze waarop het bestand geopend wordt weer wat minder voorspelbaar is. Met het script zorgde ik er namelijk ook voor dat je het bestand altijd moest opslaan. Maar nu worden bij mij Quicktime-bestanden en MP3’s standaard in de browser geopend en afgespeeld. Geen onoverkomenlijk probleem, want je kunt natuurlijk ook gewoon de rechter-muisknop gebruiken (en “opslaan als”).

De informatie die ik met het script bijhield is daarmee overigens niet verloren. Ik had het script gemaakt toen ik bij Servage zat. Servage gaf me namelijk geen toegang tot de Apache-logbestanden. Dreamhost doet dat wel. En uit die logbestanden kan ik dezelfde informatie filteren.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Fred Zelders
15 jaren geleden

Pierre, download loopt nu perfect.
De ‘Een korte tour door UPC Digital’ screencas ging nu in één keer goed.

Dank!