Geavanceerde Navigatie-opties in Camtasia

Camtasia Convert - Klik voor grotere versie

Het laatste “project” dat ik deze kersvakantie aangepakt heb is er eentje waarvan je aan de buitenkant niet kunt zien dat het nogal een puzzel was. Er waren namelijk nog twee dingen die op mijn TODO-lijstje voor de screencast stonden: * Navigatie in Quicktime
* Automatische generatie van ASX-bestanden

Dat eerste was iets wat ik al lang niet meer toegepast had op de Quicktime bestanden die ik van de screencasts gemaakt had. Tot nu toe was dat namelijk relatief veel werk en uiteraard wilde ik de ASX-bestanden voor de WMV-navigatie ook niet handmatig maken. Navigatie in Quicktime
In Quicktime is het mogelijk om, met behulp van zogeheten “chapter markers” navigatie-opties in het MOV-bestand mee te leveren.
Als zo’n bestand dan in de Quicktime Player, iTunes of zelfs op de iPod video (dan moet het Quicktime bestand wel de juiste codec gebruiken etc) afgespeeld wordt, dan is die navigatie beschikbaar.

Navigatie in Quicktime - Klik voor grotere versie

Om die navigatie aan zo’n bestand toe te voegen heb je een bestand met zogeheten “chapter markers” nodig.
Zo’n bestand zie er bijvoorbeeld zo uit. Als je dat handmatig moet maken is dat veel teveel werk, maar omdat de informatie in het bestand ook in Camtasia ingevoerd kan worden zou het wel handig zijn als je dat bestand automatisch kunt laten genereren.

Automatische generatie van ASX-bestanden
Net als bij het chapter markers bestand, bestaat een ASX-bestand voor 99% uit informatie die uit een Camtasia projectbestand te halen is. Immers, daar voeg je de markers al toe (voor gebruik in de Flash-uitvoer bijvoorbeeld), het enige wat je nog nodig hebt is de URL waar het streaming videobestand te vinden is.

ASX in Mediaplayer - Klik voor grotere versie

Handwerk is ook hier onbegonnen werk.

Conversiescript
De wens was duidelijk en niet complex: “maak een script dat de twee benodigde bestanden kan maken op basis van de informatie in een Camtasia projectbestand”, de realisatie was iets meer werk.
Een Camtasia projectbestand is een XML-bestand, gewoon te lezen dus, maar het is een XML-bestand dat zonder verdere publiek beschikbare documentatie wordt geleverd. Het heeft dus even wat tijd gekost om te achterhalen waar de informatie over de markers opgeslagen werd en vooral ook hoe ik moest berekenen op welk tijdstip de marker geplaatst hoorde te worden. Want niet alleen stond die informatie er in seconden (nou seconden op 7 decimalen nauwkeurig), maar de lokatie werd ook weergegeven ten opzicht van het (mogelijk niet zichtbare) begin van de clip waar de marker op stond.
Heel logisch als je het eenmaal uitgevogeld hebt en dan is het opeens ook heel gemakkelijk om een script te maken dat e.e.a. voor je doet.

Het script dat dit doet staat hier online.
Ik zal zometeen een nieuwe post maken met daarin een screencast die beide technieken toelicht.
In deze post vind je de screencast waarin de verschillende stappen (in het Engels) worden uitgelegd.
Helaas is het niet zomaar voor iedereen bruikbaar. Niet alleen heb je Camtasia nodig. De ASX-optie gaat uit van het gebruik van een streaming-server, om de markers in Quicktime toe te kunnen voegen heb je de betaalde versie van Quicktime nodig (afspelen kan daarna overal).