htpasswd – Beveiligen van bestanden op je webserver

Een aardige optie die beschikbaar is bij de meeste hostingproviders die webruimte op een Linux-server en met Apache aanbieden is de mogelijkheid om de toegang tot individuele bestanden te regelen. Bijvoorbeeld omdat je een pagina met statistieken niet voor iedereen zichtbaar wilt hebben of een videobestand hebt dat niet zomaar iedereen mag downloaden: puntpassword.avi (AVI 127MB)
Als je op bovenstaande link klikt dan krijg je een dialoog waarin je een gebruikersnaam en wachtwoord moet invullen. Alleen als je de gebruikersnaam demo en het wachtwoord test invult dan begint je browser met het downloaden (je kunt de download uiteraard meteen afbreken, hieronder staan kleinere versies van hetzelfde filmpje). Die gebruikersnaam en wachtwoord kun je zelf verzinnen en indien gewenst per bestand kiezen.
De andere bestanden in de map puntpassword, waar deze instructie staat, zijn daarnaast wel gewoon toegankelijk:
video M4V versie voor iPod video WMV versie Daarnaast is het zo dat als je direct naar de map gaat er automatisch het bestand puntpassword_flv.html getoond wordt. En die pagina start de Flash-versie van de instructie op.
Als je dat nog nooit gedaan hebt ziet het er in de documentatie best complex uit en daarom heb ik een stap-voor-stap instructie gemaakt die laat zien hoe dat werkt.

0 0 stem
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
duimdog
13 jaren geleden

Helder verhaal!

Ter informatie: in mijn furl-archief heb ik in de loop der tijden wat documentatie verzameld over htaccess.