Lifesize videoconferencing

lifesize - Klik voor grotere versie

Gisteren was ik met twee collega’s te gast bij SURFnet voor een demo van hun High Definition videoconferencing-set van Lifesize. Doordat we een verbinding met de HAN in Nijmegen op zouden zetten en dat qua tijd zo handiger uitkwam hebben we eerst de HD-set bekeken en daarna pas de ‘ouderwetse’ Polycom sets.
En dat is natuurlijk helemaal verkeerd. Want bij de HD-set had je nu zoiets van ‘ja, ziet er toch gewoon uit’ (je niet meteen realiserend dat het wel even om een groot formaat breedbeeld videoverbinding met Nijmegen ging) terwijl de Polycom dan teleurstellend slecht beeld geeft. Terwijl dat laatste op dit moment de standaard is voor gewone roomsets. De foto is uiteraard/overigens niet representatief voor de beeldkwaliteit al was het maar omdat ik die even snel uit de hand gemaakt heb en hij niet scherp is. Het laat wel de camera zien, het grote breedbeeldscherm en de kijkhoek (we pasten met z’n vijven gemakkelijk naast elkaar).
De camera maakt ook gewoon verbinding met oudere videoconferencing-apparatuur, er wordt dan gewoon naar een lagere kwaliteit teruggeschakeld, in het voorbeeld met dit breedbeeldscherm werd dat overigens nog duidelijker zichtbaar door de zwarte balk die aan de rechterkant van het beeld zichtbaar werd.

Bij zoom-acties (dus inzoomen / uitzoomen) zie je de compressie die op het HD-beeld toegepast moet worden. Dan is het beeld namelijk eventjes onscherp, maar zodra de zoom-actie stopt wordt het beeld weer scherp.

Prijzen voor de apparatuur liggen op het moment uiteraard een stuk hoger dan voor de gewone sets, op het moment ongeveer twee keer zo hoog, ongeveer 12.000 euro voor een set (in plaats van zo’n 6.000 euro voor een gewone Polycom). Dat is dan natuurlijk wel nog zonder dat mooie breedbeeldscherm.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Nico Gielen
15 jaren geleden

Als aanvulling nog even dat Lifesize ook een HD videoconferencing systeem levert voor de prijs van 7.000 euro. Het gaat om Lifesize Team. Zelfde camera en microfoon en kwaliteit als hierboven omschreven. Maar minder opties dan de Lifesize Room. Geen Multipoint en aansluiting voor 1 scherm. Maar qua prijs dus vergelijkbaar met de Polycom systemen.

(spelling Lifesize aangepast door Pierre om onbedoelde hyperlinks te voorkomen)