Gratis inbelnummer bij VoipBuster?

Ik was al een tijdje niet meer op de website van VoipBuster geweest. Voornamelijk omdat ik het werkend had met de losse client en er dus niet meer hoefde te zijn. Maar omdat ik toch nog steeds op zoek was naar een oplossing voor mijn uitbelproblemen in combinatie met Asterisk kwam ik er vanavond langs.
Het forum, waar je alleen terecht kunt na inloggen blijkt tamelijk levendig te zijn en ook daar de nodige vragen over het gebruik van de Asterisk-telefooncentrale samen met VoipBuster.
Om met het goed nieuws te beginnen: ik heb ook het uitbellen via Asterisk eindelijk werkend. Met dank aan Erik de Wild die een tijdje geleden bij dit bericht al uitlegde hoe hij Asterisk verbinding liet maken via VoipBuster.
Er zaten echter twee “problemen” aan zijn uitleg: hij gebruikte VoipBuster en ik wilde Sipdiscount (ook gratis bellen naar België en het Verenigd Koninkrijk) gebruiken én hij gebruikte IAX2 in plaats van SIP. IAX2 is het Asterisk-eigen protocol om verbinding te maken en eigenlijk wilde ik dat niet gebruiken. Maar als je ten einde raad bent probeer je uiteindelijk alles.
Het lukte me namelijk maar niet om ook audio te ontvangen als ik zelf uitbelde via SIP. Ik zit nu nog achter een NAT-router en dat schijnt nou eenmaal een slechte combinatie te zijn met SIP.
Een tweede brokje informatie dat ik nodig had, en op het forum vond was de naam van de IAX-server voor sipdiscount. Voor VoipBuster is dat namelijk iax.voipbuster.com maar voor sipdiscount is dat (tamelijk onlogisch) gewoon sip.sipdiscount.com
Voor het overige heb ik de instructies zoals Erik die gaf (in vereenvoudigde vorm) opgevold. Mijn eyeBeam-client maakt nou via SIP verbinding met de Asterisk-server en de Asterisk-server gebruikt IAX2 om door de firewall heen met sipdiscount verbinding te maken en sipdiscount regelt dan de rest van de verbinding.

inbelnummers - Klik voor grotere versie

Terwijl ik op die forums aan het zoeken was naar een oplossing voor mijn firewall-probleem kwam ik ook een bericht tegen waarin werd aangegeven dat VoipBuster op het moment ook “gratis” (voor mensen met een positief saldo en dat moet tegenwoordig al 10 euro om te starten zijn) inbelnummers zou weggeven.
En dat lijkt te kloppen. Als je inlogt op voipbuster.com en naar je account toe gaat heb je nu de mogelijkheid om een inbelnummer aan te vragen.

Maar. Ik ben nog niet in staat geweest om met een gewone telefoon verbinding te krijgen met mijn nummer (+31387558091) ik krijg steeds de bezettoon. Bel ik overigens met sipdiscount naar dat nummer dan werkt het wel meteen en rinkelt eyeBeam vrolijk (mits ik hem aan heb staan natuurlijk).

Dan werkt het nummer dat ik via Talkin2ya heb (040-7110323) voor 10 euro per jaar veel beter. Daarmee kom ik in het algemeen probleemloos bij mijn Asterisk-server. Als je het wilt uitproberen, ga je gang. Als je optie 1 kiest kun je een voicemailbericht inspreken .