Mijn setup

Op verzoek even een kort overzicht met de software en hardware die ik gebruik voor het maken van screencasts en de EduKast.
Screencasts
Voor de screencasts gebruik ik drie verschillende toepassingen:
* Articulate Presenter
Handig voor directe export vanuit PowerPoint. Heeft alleen ondersteuning voor export naar SFW. Niet altijd perfecte audio.

* Macromedia Captivate
Export naar SFW. Bruikbaar in Articulate Presenter-presentaties en (o.a.) Macromedia Breeze. Kan ook ‘zelfstudie’-demo’s maken waarbij de gebruik de handelingen kan oefenen.

* Camtasia Studio 3
Export naar Flash video, Quicktime, WMV. Mogelijkheid van Picture-in-Picture waarbij je jezelf opneemt met bijvoorbeeld een webcam tijdens het inspreken van de presentatie.

Opnemen van audio ging tot voor kort met een Philips SBC HM300, een gewone headset met microfoon. Mijn laptop (Compaq Evo N600c) is echter aan het einde van zijn levensduur en de microfoon-poort veroorzaakt daarom ruis bij de opnames.

Als webcam gebruik ik bij Camtasia Studio een Logitech Quickcam for Notebooks Pro. Deze webcam heeft een goede beeldkwaliteit en is handig mee te nemen.
Voor de opnames met video gebruik ik de in de camera ingebouwde microfoon om het geluid op te nemen. Een headset ziet dan namelijk niet zo fijn uit. Het gevolg is we dat er wat meer omgevingsgeluiden opgepikt worden, al is de in camera ingebouwde microfoon zeker niet slecht.

Logitech webcam - Klik voor grotere versie

Podcast
Mijn podcast-setup is absoluut minimaal. Naast de eerder genoemde Compaq Evo N600c-laptop heb ik inmiddels een SENNHEISER Hoofdtelefoon met micro PC 145 USB headset met microfoon. Deze heeft niet alleen ruisonderdrukking, maar ook een USB-aansluiting zodat ik om het probleem met de microfoonpoort op mijn laptop heen kon.

Voor het samenstellen van de podcast gebruik ik Audacity met bijbehorende LAME MP3 encoder.
Die regelt de opname verspreid over meerdere sporen, het exporteren naar MP3, etc.

Hosting
Op dit moment staan de bestanden nog voor een groot deel bij Helderhosting.nl waar ik dit weblog draai. Die bieden 1GB webspace en 30GB dataverkeer per maand voor 5,95 incl. BTW per maand. Maar ik kan deze provider niet aanbevelen. Op het moment ligt hun server/dienst er té vaak uit. Gemideld één keer per week gedurende een paar minuten. Zie hier in de comments enkele alternatieven.

Meer komt er op het moment niet bij kijken.