Worstelen met geluid

Als je gisteren aan het begin van de middag Edukast aflevering 101 via de Podfeed-website hebt proberen te beluisteren zul je gemerkt hebben dat het wel allemaal erg snel ging. En dat terwijl de podcast bij direct downloaden wél op de juiste snelheid werd afgespeeld.
Fluox legde in zijn reactie uit dat Flash-spelers (zoals o.a. gebruikt op Podfeed.nl) alleen overweg kunnen met MP3-bestanden die op 22 of 44kHz gerenderd zijn. Na flink worstelen wist ik vanmiddag een bestand te maken dat werkte, maar moest natuurlijk nog wel even beschrijven hoe ik dat gedaan had, want de volgende uitzending moet meteen goed.
Ik kwam daarvoor terecht op deze erg behulpzame pagina op bigfeeder. Daar wordt o.a. uitgelegd dat het om twee dingen gaat:
1) Frequency (frequentie), bijvoorbeeld 44.100Hz, 22.050Hz
en
2) Bitrate (bit-frequentie), bijvoorbeeld 320Kbps, 256Kbps, 56Kbps etc.

Problemen
De problemen zaten hem in mijn geval in de gebruikte frequentie. Voor de podcast gebruikte ik in totaal 4 tracks: drie voor de muziek en één voor de opgenomen audio.
De muziektracks waren in stereo, 44kHz en 32-bit float (geen idee wat dat float hier betekent). De audio-track (mijn stem dus) was opgenomen in mono, 44kHz en 16 bit.
Toen ik dat de eerste keer ‘gewoon’ exporteerde was het resultaat een MP3-bestand met een geluidsopnamesneldheid van 24kHz en een bit-frequentie van 64kbps.
In een gewone MP3-speler klinkt dat goed, maar een Flash-player speelt de track twee keer zo snel af als normaal.

Frequency
Het verlagen van de frequency van het project zorgde er voor dat de podcast ook weer in Flash-spelers draait.
Daarnaast heb ik de raad van bigfeeder gevolgt en ben gaan uitproberen hoe de overblijvende geluidskawaliteit is bij verschillende combinaties van frequentie en bit-frequentie.

audio 44kHz, 56Kbp, Stereo   audio 44kHz, 56Kbp, Mono   audio 22kHz, 96Kbp, Stereo   audio 22kHz, 56Kbp, Stereo   audio 22kHz, 56Kbp, Mono  

Zoals je kunt horen spelen de bestanden die op 44kHz geëncodeerd worden veel te snel af. Bij de drie bestanden die op 22kHz geëncodeerd zijn is het niet gemakkelijk het onderlinge verschil te horen. De stereo en mono-variant op 56Kbps zijn even groot en beiden bestanden zijn in omvang ongeveer de helft van die op 96Kbps. De bestanden op 22kHz zijn overigens in omvang ongeveer gelijk aan die op 44kHz, geen winst daar dus.
Voor de podcast van afgelopen zondag zelf hoorde ik het verschil tussen stereo en mono niet heel goed. Maar die track was mono opgenomen.

Ik kan niet zeggen dat ik echt kan verklaren waarom dit vreemde effect nou ontstaat, maar weet nu gelukkig hoe ik een podcast-uitzending maak die ook in Flash werkt.