Backup Flickr en gebruik Flickr als backup

Het toevoegen van foto’s op Flickr gaat relatief gemakkelijk en er zijn verschillende uploadtools voor beschikbaar. Maar het er weer vanaf krijgen van je foto’s ging tot nu toe een stuk moeilijker. FlickrBackup van Sunken City maakt dat nu heel gemakkelijk.
Het is een een java geschreven open source applicatie. De download op Sourceforge bestaat nu uit een Zip-bestand met daarin een aantal JAR-bestanden, geen setup of snelkoppelingen te bekennen.

Als je Java overigens geïnstalleerd hebt staan is dat echter geen reden om er geen gebruik van te maken, want het opstarten gaat heel eenvoudig:
* unzip het ZIP-bestand en je krijgt een map genaamd Flickrbackup
In die map zit (o.a.) een bestand FlickrBackup.jar
* dubbelklik op dat bestand

Het programma wordt nu gestart. Het zal je browser openen om naar de Flickr-website toe te gaan. Flickr gebruikt tegenwoordig namelijk een nieuw authorisatie-principe waarbij je vanuit je Flickr-account toegang moet geven aan externe applicaties. Die kunnen dan lees- of schrijf-rechten krijgen op de foto’s in je account. FlickrBackup hoeft uiteraard alleen leesrechten te hebben. Hoewel op zich iedereen via de Flickr-API leesrechten zou kunnen krijgen op je publiek-zichtbare foto’s, stelt dit FlickrBackup ook in staat je niet-publieke foto’s te backuppen.

Flickr Backup - Klik voor grotere versie Flickr Backup - Klik voor grotere versie

Je kunt individuele foto’s selecteren, alle foto’s, of complete sets. Het is nog een alpha-versie en bevat nog een paar kleine foutjes. Zo zie je dat er nog een paar lege vakjes verschijnen in het overzicht. Maar dat lijkt voor de werking geen problemen op te leveren. De applicatie zelf wekt een stabiele indruk.

Na het selecteren van de foto’s of sets, kies je voor downloaden. Je geeft dan aan waar de foto’s opgeslagen moeten worden en of ze achteraf gezipt moeten worden om ruimte te besparen.

Flickr Backup - Klik voor grotere versie Flickr Backup - Klik voor grotere versie

De foto’s worden overigens ook bij de zip-optie eerst een-voor-een gedownload, dus een breedbandverbinding is aan te raden. Het zippen achteraf bleek bij mij niet te werken. Hoewel het statusscherm aangaf dat de foto’s gezipt werden, stonden ze er nog gewoon en was er geen zip te bekennen. Nou ja, handmatig zippen is natuurlijk een kleine moeite.

Gevolg van de werking van Flickr is dat de foto’s een unieke naam hebben gekregen. FlickrDownload kan daar natuurlijk ook niet veel aan doen. Wel zou het fijn zijn als de informatie die ik bij een foto op Flickr toegevoegd heb (titel, omschrijving, tags) opgenomen zou worden in de EXIF-informatie van de foto.

Flickr Backup - Klik voor grotere versie

Dan zou die informatie namelijk ook bewaard blijven en zou je Flickr écht ook als backup van je eigen fotoverzameling kunnen gebruiken.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Wytze Koopal
16 jaren geleden

Ik ga het vanavond ook even uitproberen. Maar je ‘recensie’ is helder genoeg. Wederom dank voor het delen van je ervaringen!!

Pietel
16 jaren geleden

Bedankt, k was hier al een tijdje naar op zoek.