Zon, Borsten en Ballonnen

 Gepubliceerd door om 21:24  Algemeen
sep 222005
 

Met zo’n titel kun je dit bericht natuurlijk niet overslaan!
Zon
Het was vandaag erg mooi weer, dus meer dan genoeg reden om het stukje tussen Rotterdam Centraal en de Hogeschool Rotterdam te lopen. Behalve dat het gezond is, loop je dan ook nog eens de kans etalages met grappige kunst tegen te komen:

Ballon
Een ander teken dat het wel een heel mooie 22e september is, was dat het blijkbaar goed genoeg weer was om te gaan ballonvaren. En dus vertrok er vanaf het grasveld een stukje achter ons huis nog een ballon.

Ballon - Klik voor grotere versie

Flash
Natuurlijk schrijf ik dit niet alleen om te vertellen dat ik vandaag borsten en ballonnen gezien heb. Ik heb het filmpje dat ik maakte ook gebruikt om een paar conversie-opties van video te testen.

Flash Video en SWF via Flash MX 2004
Ik heb een tijd geleden via Surfspot een licentie op (o.a.) Flash MX 2004 gekocht. Zoals ik toen schreef heeft eigenlijk alleen de Pro-versie ondersteuning voor Flash Video. Maar dat blijkt gelukkig niet helemaal waar te zijn. Ik kan wél een bestaande video importeren in Flash en dan als Flashvideo-bestand exporteren.

Flash import video - Klik voor grotere versie

Met die video kan ik dan twee dingen doen:
1) weer exporteren, bijvoorbeeld als FLV-bestand
2) gebruiken in een SWF-applicatie en dus ook als SWF exporteren

Zowel SWF als FLV hebben als voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld Windows Media Video is dat het cross-platform is en ten opzicht van Quicktime is het voordeel dat het aantal browser met Flash binnen Windows-omgevingen veel hoger is dan met Quicktime-ondersteuning.

Belangrijk voordeel van FLV ten opzichte van SWF is dat het gestreamd kan worden. Je zou dat verschil de eerste keer dat je het filmpje bekijkt heel duidelijk moeten kunnen merken:
* Ballon als FLV (5.801 kB)
* Ballon als SWF (5.726 kB)
Beide filmpjes zijn vanuit Flash geconverteerd van een AVI-bestand van 86MB, een resolutie van 640×480 en 25fps. Het FLV-bestand is overigens ook nog gewoon 640×480 maar wordt in de player in de pagina kleiner weergegeven.
Je kunt heb hier op volledig formaat zien. Het SWF-bestand is niet zondermeer groter weer te geven.

Flash Video en SWF via Camtasia Studio
Ik heb ook gekeken wat het resultaat was van het converteren van het AVI-bestand naar SWF in Camtasia Studio. Maar hier blijkt duidelijk dat het programma daar niet voor bedoeld is. Het duurt heel erg lang om het bestand te converteren en het resulterende SWF-bestand is nog steeds ongeveer 85MB groot.

Converteren naar Flash Video doet Camtasia niet. Het geeft aan dat het daarvoor de Pro-versie van Flash nodig heeft. Beetje raar natuurlijk dat een programma aangeeft te kunnen exporteren naar een bepaald formaat, maar dan aangeeft dat je daar een programma voor nodig hebt dat in de losse verkoop zo’n 700 euro kost.

Wie gebruikt Flash Video?
Frank van Rhinofly laat regelmatig voorbeelden zien van het gebruik van Flash-video (zie ook AVPublisher). Recent is bijvoorbeeld deze videoreportage van Prinsjesdag.

Ook Dailymotion maakt gebruik van Flash. Het wordt gebruikt als formaat dat aangeboden wordt als een browser geen Quicktime of Mediaplayer heeft. Daarnaast gebruiken ze Dailymotion het ook om het direct van een webcam opnemen van een video mogelijk te maken.

Conclusie
Flash Video is nog relatief onbekend. Het blijkt inmiddels dat de kwaliteit niet onder hoeft te doen voor de andere bekendere videoformaten. Omdat streaming mogelijk is, is het ook uitstekend geschikt voor gebruik op internet.
Het in een webpagina opnemen van Flash Video is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe het in zijn werk gaat en het kan een drempel zijn voor beginnende gebruikers.
Ander nadeel is natuurlijk dat er geen gratis software is waarmee je Flash Video kunt maken. En dan is het natuurlijk een stuk gemakkelijker om met Windows Movie Maker een WMV-bestand te maken.

Deel dit bericht:

  6 reacties aan “Zon, Borsten en Ballonnen”

Reacties (6)
 1. Dag Pierre,

  Hier kan ik mijn vraag misschien kwijt. Ik heb een publiekspresentatie gemaakt in PowerPoint. Op NECC2005 heb ik het programma Impatica ontdekt en zelfs een fullversion meegekregen. Daarmee heb ik de presentatie omgezet naar een webuitvoering. Je vindt twee voorbeelden hier) en nog een (met veel foto’s) hier. De omvang werd zelfs met 93%!!! gereduceerd. Misschien nog wat fine-tuning, maar ik ben er zeer tevreden over het resultaat. Volgens mij is er vrijwel géén programma waarmee een PPP fatsoenlijk omgezet kan worden om op het web te draaien. Nu mijn vraag: waarmee kan ik een PPP omzetten naar een formaat dat ik via een eenvoudige DVD-speler 24 uur per dag kan laten draaien op een groot scherm. (Zonder een PC nodig te hebben.

 2. PS
  Ook is misschien nog Impatica onCue in dit verband interessant: Synchronize Video with PowerPoint for Internet Delivery.

 3. Hoi Louis,

  Nou, er zijn wat verschillende opties. Zie mijn quickscan daarover van een tijdje geleden.
  Op mijn pagina met presentaties etc. vind je een aantal voorbeelden. Audio is nog steeds niet helemaal 100%, maar mijn laptop en headset zijn aan vervanging toe.
  Hans Mestrum is flink aan het screencasten geslagen met Camtasia Studio 3. Op zijn screencasting blog zie je heel veel voorbeelden. Camtasia Studio heeft een Powerpoint Plugin waarmee je de presentatie kunt afspelen en opnemen, inclusief geluid en indien gewenst met videobestandje van je eigen pratend hoofd. In Camtasia Studio kun je kiezen voor export naar AVI, WMV, Quicktime, Flash. Als je naar AVI exporteert dan kun je dat daarna importeren in een programma dat DVD’s kan branden. Daar wordt het dan geconverteerd naar MPEG2.

 4. Zie ook datgene wat er over geschreven is in de ICT in het onderwijs-wiki. En, heel belangrijk, graag aanvullen met eigen ervaringen!

 5. Ik gebruik al een tijdje Riva FLV Encoder 2.0, met genoegen. Het zet verschillende videoformaten om in .flv. Het mooie is: het is gratis. ;)
  http://rivavx.com/index.php?encoder&L=3

 6. Hoi Gert,

  Ik heb met die encoder getest, maar hij bleek niet in staan om de video’s die ik had te converteren die ik met Microsoft Movie Maker maakte. Volgens mij omdat ik exporteer naar WMV versie 9 en daar heeft de encoder (nog) geen ondersteuning voor. Dus dat was jammer maar helaas.
  Hun viewer werkt wel probleemloos.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.