Een vergeten RSS-extensie herontdekt

 Gepubliceerd door om 08:50  Internet
sep 112005
 

Gisteren, toen ik langs een aantal interessante videobloggers aan het surfen was, voegde ik ook de feed van the random show aan SharpReader toe.
Het resultaat leidde tot een herontdekking van een uitbreiding op RSS die blijkbaar al lang bestaat, maar die ik nog nooit eerder in actie gezien heb.
Dit is wat ik zag in SharpReader:

wfw - Klik voor grotere versie wfw - Klik voor grotere versie

Het gaat hier niet om de afbeelding in de feed, of het feit dat er een enclosure gebruikt wordt om naar een videobestand te verwijzen.
Het gaat om de drie regeltjes met “RE” er voor die SharpReader laat zien. Als ik op een van die regels klik laat SharpReader de bijbehorende reacties zien. Niets bijzonders zul je zeggen, er komen zo vaak RSS-feeds met reacties voor, bijvoorbeeld voor het weblog hier.

wfw - Klik voor grotere versie

Dit is echter anders dan wat ik nu doe in mijn RSS-feed. Daar is de tekst van de reacties opgenomen in de feed zelf.
Maar als je naar de bron van de RSS-feed van The Random Show kijkt, zie je daar niet de tekst van de reacties. Het enige wat je daar ziet is een verwijzing naar een RSS-feed met de reacties.

Ik zet dat stukje even cursief, want het is er eentje om even bij stil te blijven staan. Het gaat hier niet om een verwijzing naar een pagina met reacties (zoals deze link naar de reacties bij een post op inter-net-viewer), ook niet naar een RSS-feed met alle reacties (zoals bijvoorbeeld hier), maar een RSS-feed met de reacties voor één post (zoals bijvoorbeeld deze RSS-feed bij dit bericht).

De uitbreiding die hier voor zorgt is afkomstig van The Well-Formed Web. Het bericht daar heeft als datum 10 oktober 2003, bijna twee jaar geleden dus.

Door het toevoegen van een extra verwijzing in de RSS-feed met daarin het adres van die RSS-feed voor de reacties bij een bericht wordt het voor een RSS-lezer mogelijk die relatie tussen bericht en bijbehorende reacties te leggen én ze desgewenst op te halen en te tonen.

wfw - Klik voor grotere versie

Mooi is natuurlijk dat het de reacties op een nettere manier toont dan plompverloren in het bericht zelf zonder dat je de problemen krijgt die je hebt als je berichten-feed en reactie-feed helemaal uiteen haalt.

Het enige wat ik nog niet kan verklaren is waarom de feed van inter-net-viewer bij mij in SharpReader niet “werkt”.
Voor Nucleus is het ook nog niet zomaar beschikbaar, dus meteen implementeren kan ik het nog niet.

Een andere vraag is nog de mate waarin RSS-lezers hier ondersteuning voor hebben. Ik weet dat SharpReader er mee overweg kan. Bloglines negeert de toevoeging, Newzcrawler heeft er blijkbaar ook ondersteuning voor.
Als je een andere RSS-lezer hebt, kun je dan aan de hand van de RSS-feed van The Random Show uitproberen of het daar werkt en dat laten weten? Thanks.

N.B. de uitbreiding bevat ook een vereenvoudiging van de structuur van het versturen van trackbacks, pings en reacties, maar dat is nog een stuk complexer (en minder breed ondersteund), dus dat is iets voor een andere keer.

Deel dit bericht:

  11 reacties aan “Een vergeten RSS-extensie herontdekt”

Reacties (11)
 1. Hey Pierre,

  Wie zijn die interessante videobloggers waar je over schrijft? Voor de kunstminnende lezers van je blog maakt dat nieuwsgierig…

 2. Zit volgens mij standaard in NetNewsWire voor de Mac gebakken. Ik kan tenminste de kommentaren op een post gewoon in mijn feedreader volgen zonder dat ik naar de weblog [bron] zelf moet.

 3. Hoi Rikie,

  Oei, disclaimer vooraf: is een persoonlijke selectie en slechts van één dag. Maar goed, uiteraard de al genoemde The Random Show, maar ook deze op Lean Back Vids vind ik mooi. Of deze knotsgekke Forrest Gump-imitatie. En dan zijn er natuurlijk nog serieuze en serieus grappige met Amanda Congdon.

  De Vlogdir-website heeft een overzicht van recente en interessante videoblogs.
  En als het om kunst gaat, is dit afstudeerproject zeker ook de moeite van het bezoeken waard. De interface is zeker vernieuwend, maar de RSS-feed heeft helaas geen enclosures.
  Die heb je wel bij mefeedia. Daar kun je een RSS-feed nemen op basis van tags, en dat RSS-feed voor screencasts is er eentje waar ik Hans Mestrum nog op moet wijzen. Is wellicht iets om zijn screencasts ook aan toe te voegen.

 4. Hoi Pierre, gevonden!
  Dank je voor de tip. Ga ik vandaag gelijk eens naar kijken. Ook nog even aanmelden in de iTunes winkel, aangezien ik ook MOV output gebruikt en die kunnen gelezen worden in iTunes (het geluid dan ;-) Mijn screencasts staan overigens nu op een aparte weblog bij elkaar: http://screencasting.blogs.com

 5. "Het enige wat ik nog niet kan verklaren is waarom de feed van inter-net-viewer bij mij in SharpReader niet werkt".

  XML (en dus RSS) is case-sensitive.

  http://www.inter-net-viewer.nl/weblog… gebruikt wfw:commentRSS, maar dit behoord wfw:commentRss to zijn.

 6. Oh, natuurlijk. Daar zie je maar weer eens dat ik van nature een Windows-mens (nou ja, eerst MS-DOS-mens) ben. Ik ben er gewoon niet op getraind om naar die hoofdletters in woorden te kijken.
  Bedankt Luke!

 7. Ik weet niet hoe lang inter-net-viewer dit al in hun feed hebben, maar blijkbaar hebben ze het nog nooit getest.

  Het is erg onwaarschijnlijk dat andere aggregators hun commentRSS tag herkennen, en ik ben ook zeker niet van plan om SharpReader case-insensitive te maken voor dit soort feeds.

  De beste oplossing is over het algemeen de site in kwestie te emailen zodat ze hun feed kunnen aanpassen, maar helaas kan ik geen contact email vinden op inter-net-viewer … :-(

 8. Begrijpelijk. Sybilla (van inter-net-viewer) komt hier regelmatig langs, dus waarschijnlijk ziet ze dit sowieso. Maar ik stuur haar anders morgen wel effe een bericht. Ik kan inderdaad op haar site zelf ook niet zo snel haar mailadres vinden.

 9. Als iemand mij kan vertellen hoe ik die feed kan aanpassen, wil ik dat graag doen. Ik heb er overigens niets zelf aan veranderd en blijkbaar geeft alleen SharpReader problemen (in tegenstelling tot wat Luke beweert hebben andere aggregators geen problemen!)

 10. Hoi Sybilla,

  Ik neem aan dat Gerard de meest deskundige is. Ik ken WordPress daar niet voldoende voor, maar het zal waarschijnlijk slechts het aanpassen van de hoofdletters in die ene tag in een van de templates zijn.

  Wat betreft het al dan niet ondersteunen: Ik heb nog geen enkele aggregator gezien waar het nog meer (en dan ook met hoofdletters) ondersteund werd. Bloglines bijvoorbeeld heeft er geen ondersteuning voor. Het is overigens ook niet dat je feed niet werkt, alleen die extra feature niet.
  Het zal een beetje afhangen van hoe de RSS-lezer opgebouwd is. Als er gebruikt gemaakt wordt van een ‘standaard’ XML-parser, dan zal die daar altijd vervelend over doen. En zelf een XML-parser bouwen als je zo’n applicatie bouwt is zonde van je tijd.

  @Rino: kun jij in NetNewsWire die doorlink naar de reacties ook in Sybilla’s feed zien? (zoals je ze inmiddels in mijn feed ook zou moeten kunnen zien)

 11. Tja, hier was dus weer de technische leek aan het woord… ;) Ik weet verder alleen dat jij ooit liet weten problemen te hebben met mijn feed in SharpReader terwijl ik dat van anderen nooit hoorde. Nu blijkt dat het om een bepaalde feature gaat, valt dat ook op zijn plaats.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.