Geo-zeilen

“Dit weekend is de 24-Uurs Zeilrace op het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee. 800 boten zeilen 24 uur non-stop vanaf 18:00 vrijdag (26 augustus). Rond 18:00 zaterdag (27 augustus) komen alle boten de haven van Medemblik binnen. Wie dan de meeste mijlen heeft gemaakt heeft gewonnen.”

(bron)

In tegenstelling tot het “surfen” naar Google Maps gaat het bij Geo-zeilen écht om zeilen met behulp van een boot en op water. Jelmer van Dutchcowboys zeilt mee op de “Semper”. Hun route is live te volgen op een kaart op het web en het traject wordt realtime voorzien van foto’s en video’s.
Toen ik het bericht de eerste keer las dacht ik eerst dat alle 800 schepen zichtbaar zouden zijn, maar het is alleen dat ene schip.

Geozeilen - Klik voor grotere versie

De locatie van het schip zie je weergegeven door middel van de blauwe knipperende stip op de landkaart. (Het duurt overigens een paar seconden voordat je de stip ziet verschijnen).
Klik daarna op het vakje waar de stip zich in bevindt en je ziet zoiets:

Geozeilen - Klik voor grotere versie

De groene lijn is de reeds afgelegde route, de roze stip is een foto. Als je er op klikt krijg je de bijbehorende foto te zien:

Geozeilen - Klik voor grotere versie

De locatie van de blauwe stip wordt regelmatig (elke 12 seconden) bijgewerkt en op de kaart zie je dan ook een streep verschijnen. Van tijd tot tijd wordt ook de groene lijn bijgewerkt.

Geozeilen - Klik voor grotere versie

Leuk! Vervelend alleen dat het navigeren op de kaart minstens net zo moeilijk is als navigeren op zo’n schip. Toen ze over de rand van het weergegeven scherm gingen raakte ik ze kwijt. De enige manier om ze terug te vinden was door uit te zoomen naar de hoofdkaart.
Sinds Google Maps begin ik gewend te raken aan het gewoon kunnen “opschuiven” van de kaart. Deze manier van bladeren (die overigens bijna overal anders ook gebruikt wordt) voelt een stuk minder prettig.

Ook zou ik graag meer interactie willen kunnen hebben. Bijvoorbeeld door het kunnen terugsturen van een tekstbericht of een foto. Nu gaat het zitten turen naar één stipje dat met 12 km/uur over mijn scherm beweegt.