Flashback: Zet je blog op de kaart

Ruim een jaar geleden schreef ik over de mogelijkheid om je weblog op de kaart te zetten. Dat gebeurde toen door het invoeren van je postcode bij deze of deze website. Het gebruik van GeoURL om dit automatisch te laten gebeuren is nog niet echt ingeburgerd (ik kon in ieder geval niet zo snel een andere weblog vinden die dat correct doet), tijd dus om daar eens aandacht aan te besteden.

kaart op basis van postcode - Klik voor grotere versie nog een kaart op basis van postcode - Klik voor grotere versie

Wat is GeoURL
GeoURL is een adresboek (website) waar de locatie van URLs worden bijgehouden. Toevoegen van een site doe je niet door een postcode in te voeren, maar door het opnemen van informatie over de latitude (breedtegraad) en longitude (lengtegraad) van de url in de HTML-code van de pagina zelf. Dat ziet er ongeveer zo uit:

informatie in de pagina - Klik voor grotere versie

Als je die informatie hebt opgenomen, stuur je een “ping” (seintje) naar de GeoURL-website en die haalt de pagina en de bijbehorende informatie op. Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over hoe je site toe te voegen.

Die informatie kan dan op een aantal manieren gebruikt worden.

Saaie lijst
Een tijd lang was dit de enige manier waarop die informatie aangeboden werd:

saaie lijst - Klik voor grotere versie

Ik kan me voorstellen dat niet veel mensen daar echt enthousiast van werden. De site heeft overigens zelf nu ook al de uitbreiding opgenomen waarbij er per site gelinkt wordt naar zowel Multimap als Mapquest.

Multimap - Klik voor grotere versie Mapquest - Klik voor grotere versie

Er zijn inmiddels ook een paar andere sites die deze informatie op andere manieren weergeven.

Firefox plugin + Flickr
De Flickr-world map gebruikt de GeoURL-informatie van weblogs om bij Flickr foto’s op te halen rond die locaties. Dat lijkt een beetje op Geobloggers, maar met twee belangrijke verschillen: er wordt gebruik gemaakt van Flash en niet van Google maps; maar belangrijker is het verschil dat hier de locatie van een weblog als uitgangspunt genomen wordt terwijl bij Geobloggers alleen naar de locaties van de foto’s gekeken wordt. Het resultaat is overigens iets minder nauwkeurig. Ik woon toch écht niet in Helmond!

flickr map - Klik voor grotere versie

De plugin voor Firefox is handig omdat je dan bij het bezoeken van een website meteen kunt zien of de locatie-informatie aanwezig is en dan kunt doorklikken naar de Flash-kaart.

Where In The World
The Where In The World-website gebruikt de GeoURL-informatie in combinatie met Google Maps. Ondanks het feit dat er nog geen kaarten voor Nederland beschikbaar zijn geeft het zoomniveau een redelijk bruikbaar resultaat.

where in the world - Klik voor grotere versie where in the world op Google maps - Klik voor grotere versie

Hier wordt overigens nog geen gebruik gemaakt van de API voor Google Maps, maar van een niet-officiële dienst geboden door myGmaps.

GeoURL v.s. Postcode
De werkwijze met het toevoegen van postcodes heeft als grote voordeel dat het voor Nederlanders heel laagdrempelig is, eenvoudig om te doen en ik moet zeggen beide sites zien er prima uit.
Nadeel is natuurlijk dat niet elke locatie op de wereld een postcode heeft en beide sites tot nu toe alleen maar voor Nederlandse postcodes werken.
Je voorkeur zal dus afhangen van de afweging tussen gebruikersvriendelijkheid en brede toepasbaarheid.

Wie maakt er al gebruik van?
Ik heb even snel naar de blogs gekeken die door jullie volgens Feeds4all ook gelezen worden:frEdSCAPEs, Marketingfacts.nl, Hans on Experience, Frank-ly, WebDrain, BrickmeetsByte.com, Blogmania Business Blog, Medicalfacts.nl.
Hiervan had alleen BrickmeetsByte.com die informatie in de pagina, maar niet correct. Lengtegraad en breedtegraad staan namelijk verkeerd om en daarom wordt de site voor de kust van Somalië in de Indische Oceaan geplaatst. Opvallend is overigens dat het daar niet de enige Nederlandse site is. Het is overigens niet mijn bedoeling om die sites hier nu uit te lachen. Het laat hoogstens zien dat als je het al wil doen, het niet heel gemakkelijk is.

Zelf doen
Durf je het toch nog aan zelf die informatie aan je site toe te voegen dan kun je dat als volgt doen:
1) ga naar multimap.com.
2) zoek je adres op.
3) onder de kaart zelf staat “MAP INFORMATION” met daarin ook de lengte- en breedtegraden, bijvoorbeeld:
Lat: 51:27:42N (51.4617) Lon: 5:47:27E (5.7907)
Je hebt de getallen tussen haakjes nodig.
4) Voeg in je template voor je weblog in de <head> sectie de volgende twee tags toe (vervang ze uiteraard door jouw gegevens):
<meta name=”ICBM” content=”51.46175, 5.79073″>
<meta name=”DC.title” content=”ICT en Onderwijs blog”>
(let op de volgorde van Latitude en Longitude!)
5) Stuur een ping naar GeoURL door je url op deze pagina in te vullen.
Klaar!

Ik vind het overigens uiteraard ook leuk als je dan hier laat weten dat je jezelf toegevoegd hebt!

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Sybilla
18 jaren geleden

Gelukt! Kijk maar hier: http://geourl.org/near?p=http://www.i

Pierre, bedankt voor de heldere uitleg! Zo komen we de komkommertijd wel door… :P

Gerard
18 jaren geleden

Blijkbaar al lang geleden heb ik de GeoURL aan m’n blog toegevoegd, de lengte- en breedtegraden verwezen nog naar m’n oude adres.
Net even een nieuwe ping naar GeoURL gestuurd, je blijkt 23.2 km van me vandaan te wonen. Met mooi weer (en webcam) kunnen we naar elkaar zwaaien :)

Pierre
18 jaren geleden

@Sybilla: Geniet er dan nog maar effe van want vanaf maandag ben ik drie weken écht volledig offline.
@Gerard: Als Helmond er niet tussen gelegen had, zou het wellicht lukken. ;-)

Pierre
18 jaren geleden

Sybilla, had je trouwens gezien waar jij op de kaart geplaatst wordt? ;-)

Sybilla
18 jaren geleden

Ja, en dat klopt ook want Maaseik is de dichtstbijzijnde stad… ;)