Overleden

Zojuist is de “Primary master hard disk” van mijn testcomputer overleden. Na een herstart was hij er opeens niet meer. De bios ziet hem niet meer, terwijl de kabels goed zitten etc.
Het was al niet zo’n jonge harde schijf meer, net als het system waar hij in zit, maar toch blijft het jammer.
Vooral al omdat op die harde schijf Asterisk staat (of stond?). En ik had Asterisk inmiddels zo ver dat het begon te doen wat ik wilde dat het deed. Asterisk is namelijk een gratis open source telefooncentrale voor zowel VoIP als gewone telefonie. Gecombineerd met VTA1000 en een telefoonnummer (voor 10 euro per jaar verkrijgbaar bij talkin2ya) had ik hem zo ver dat hij zelfs Skype-in en uit kon verzorgen (naast het gewone SIP-verkeer).
Zou een nacht rust hem nog tot leven wekken? Laat ik maar vroeg naar bed gaan en morgen nog eens kijken of ik hem definitief moet afschrijven.

0 0 stem
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Daniel Schryvers
Daniel Schryvers
15 jaren geleden

Bij oudere Harde Schijven was de schuldige de gebruikte olie die met de tijd verharde en stroperig werd. De spil draaide daardoor zo moeizaam dat de motor de opstart niet kon trekken. Tegen alle adviezen in kon je de HD meestal op gang krijgen door een enorme klap op je computer te geven zodra je hem aanzette. Je hoorde dan ineens het typische geluid van een opstartende motor. Het was dan zaak het ding niet meer af te zetten tot je al het nodige gecopieerd had. De allerlaatste strohalm voor oude afgeleefde HD’s dus.