Van HTML naar PDF – wat vooraf ging

Gisteren en vandaag ben ik aan de slag geweest met het automatisch laten genereren van PDF-versies van verschillende pagina’s van dit weblog.
De directe aanleiding hiervoor had eigenlijk niet eens iets met PDF te maken, maar was het werk aan het groepsweblog afgelopen week en meer nog het feit dat ik ook BLOG:CMS had geïnstalleerd.
Het verhaal van het ontstaan van BLOG:CMS is te lang en niet prettig genoeg om hier te vertellen. De korte versie is dat BLOG:CMS een ‘fork’ (aftakking) is van Nucleus (ontstaan uit). Beide blog-tools hebben dezelfde code-basis. Radek Hulan, de ontwikkelaar van BLOG:CMS heeft echter zo veel als mogelijk alle verwijzingen naar Nucleus uit de interface verwijderd. En dat kostte mij het verlies van twee dagen werk.

Ik was namelijk op zoek naar een fotogalerij voor in de groepsblog. Nucleus heeft die niet standaard ingebouwd en BLOG:CMS heeft die wel. Nou ja, dus ook niet, want de integratie is flinterdun, maar dat zie je op de demo-sites niet.
Na was ik op de demo-site gezien had, heb ik de laatste versie gedownload en die wilde ik op dezelfde site, in een aparte map, installeren als waar ik de groepsweblog aan het inrichten was. Bij de installatie moet je een database opgeven én kun je kiezen of je de tabellen een prefix (voorvoegsel) wilt meegeven. Nucleus had dat ook en het is noodzakelijk als je twee Nucleus-installaties (is wat anders dan een Nucleus-installatie met meerdere weblogs) naast elkaar in dezelfde database wilt laten bestaan.
Op de pagina van de setup van Nucleus wordt gezegd dat je dat het beste leeg kunt laten (dus geen prefix) en het alleen nodig is als je meerdere Nucleus-installaties in dezelfde database wilt kunnen handhaven.
Bij BLOG:CMS wordt gezegd dat het alleen nodig is al je meerdere BLOG:CMS-installaties in dezelfde database wilt hebben en ook hier wordt je aangeraden het prefix-veld leeg te laten.
Omdat dit voor mij de eerste en enig BLOG:CMS-installatie was volgde ik die raad op. De installatie verliep verder probleemloos.

Groot was mijn schrik echter toen ik ontdekte dat de Nucleus-installatie niet meer werkte. Een blik in de database verklaarde heel snel hoe dit kwam. Hier had BLOG:CMS zijn Nucleus-roots nog niet verwijderd. BLOG:CMS gebruikt namelijk nog steeds dezelfde tabelnamen als Nucleus. Veel ernstiger was dat het setup-script blijkbaar (en zonder waarschuwing of melding) de bestaande tabellen van de reeds aanwezige Nucleus-installatie had overschreven en vervangen door de eigen tabellen.

Weg waren dus de skins en sjablonen die ik de afgelopen twee dagen gemaakt had. De database was tijdelijk en nieuw en zat (dus) niet in de nachtelijke backupschema’s voor mijn server. Dikke pech, alles weg. :-(
Ik ben niet meer gaan testen of Nucleus dat ook gedaan zou hebben. Toen ik zag dat de integratie met de fotogalerij zich alleen beperkte tot de gebruikers en ik voor het aanpassen van het uiterlijk erg veel werk zou moeten doen heb ik besloten bij Nucleus te blijven voor dit project en BLOG:CMS gedeïnstalleerd.

Wat heeft dit hele verhaal nou met PDF’s te maken zul je wellicht denken? Nou, dat zal ik uitleggen.
Een van de dingen die ik tijdens de korte test van BLOG:CMS gezien had was een ‘wap.php’ bestandje. Daarmee werd de site weergegeven in een format dat ontdaan was van alle toeters en bellen zodat het eenvoudig op een klein schermpje paste. Dat gebeurde helemaal met de ingebouwde skinfaciliteiten die juist het sterke punt van Nucleus vormen.
Ook merkte ik dat ik in ongeveer een halve dag de skins kon reconstueren die ik kwijt geraakt was. Een duidelijk teken dat het maken van die skins in Nucleus niet het grootste probleem waren.

Daarom wilde ik een ander feature dat BLOF:CMS standaard in huis had ook in Nucleus aan de praat krijgen: de export naar PDF. :-)