In welk land woon jij?

 Gepubliceerd door om 23:49  Internet
jan 152005
 

Toen ik aan de slag ging met Apache en Apache-logbestanden (zie ook o.a. dit bericht) heb ik er voor gekozen om in de logbestanden de IP-nummers op te laten slaan in plaats van de hostnamen van de computers die een pagina opvragen. Dat heb ik gedaan omdat in de documentatie wordt aangegeven dat dat vertraging oplevert omdat dan bij elke regel een netwerkactie nodig is. De server krijgt namelijk alleen het IP-nummer (bijvoorbeeld 134.58.253.131) en moet het hostadres (in dit geval webcache-kotnet-1.kuleuven.ac.be) dan steeds opzoeken.

Het ligt voor de hand om dat bijvoorbeeld pas bij het importeren of verwerken van de logbestanden te doen omdat je het dan niet voor elke regel doet, maar voor elk ip-adres eenmalig. Dus moest ik gaan uitzoeken hoe ik dat kon doen in PHP.
Dat was echter niet alles. Ik wist ook dat het mogelijk moest zijn om aan de hand van een IP-nummer te achterhalen in welk land de gebruiker van dat IP-nummer woont. En dat wilde ik natuurlijk ook kunnen. Aan de slag dus weer met PHP. Lees verder….