Blogdigger alternatief voor Nucleus

Zoals ik zei wilde ik vandaag (nou ja, eigenlijk gisteren ook al) nog even klussen aan een nieuwe plugin voor Nucleus, de software die ik hier voor de weblog gebruik.
Hoewel ik het concept achter BlogDigger mooi vind, was ik niet zo tevreden over de interface en de manier waarop de berichten worden aangeboden. Ik had de EBN website (die overigens helaas niet meer bijgewerkt wordt) gezien vond dat dat ook moest kunnen voor Nucleus.
En dat kan nu ook.
De plugin is nog niet als download beschikbaar, het weekend was net wat kort en ik wil hem nog wat langer testen, maar hij is wel al online te zien. Let op! dit is een test-weblog (zoals de titel op de pagina al zegt), hij wordt nu twee keer per dag bijgewerkt en het linken naar de RSS-feed levert wel resultaten op, maar hij kan van tijd tot tijd uit de lucht zijn of vreemde resultaten opleveren.

Wat doet de plugin?
Input voor de plugin is het OPML-bestand van blogdigger. Niet echt handig natuurlijk als je juist een vervanger voor de site wilt maken, maar het levert op dit moment een mooie (door iedereen die dat wil bij te werken) lijst met RSS-feeds van edubloggers op.
Het script neemt dat bestand en loopt de RSS-feeds in dat bestand na. De berichten in de feeds worden toegevoegd in de weblog alsof het gewone berichten zijn. Er wordt wat meer informatie bijgehouden dan bij gewone berichten, zo worden ook de titel van de bronweblog, de url van de RSS-feed en de url bronweblog opgeslagen.
Als een feed informatie over de categorie van de post bevat wordt die ook opgeslagen, als het een categorie is die nog niet bestaat, wordt die aangemaakt.

Hoe ziet dat er uit?
weblog met geïmporteerde berichten - Klik voor grotere versie Bovenstaande afbeelding toont de standaardweergave in de weblog. Zoals ook hier zie je aan de linkerkant een kalender met toegang tot de verschillende data waarvoor berichten beschikbaar zijn.
Elk bericht geeft aan waar het vandaan komt, biedt een link terug naar die website en heeft een link naar de betreffende RSS-feed. De getoonde tekst komt uit het “description”-veld (indien aanwezig) en is dus de korte versie van het bericht.

Het weblog heeft ook een RSS-feed voor alle geïmporteerde berichten. Die ziet er in SharpReader zo uit:
Rssfeed in RSSreader - Klik voor grotere versie Ook hier is de bronvermelding van het bericht (de link naar de RSS-feed) duidelijk zichtbaar.

Zoeken en vinden
Omdat de informatie over de categorieën waartoe de berichten behoren opgeslagen wordt, is het ook mogelijk om de geïmporteerde berichten op categorie te filteren:
filteren op categorie - Klik voor grotere versie Ook zoeken door de berichten, of bladeren per maand-archief is gewoon mogelijk.
zoeken en archieven - Klik voor grotere versie

Beheer
Omdat het gewone berichten zijn, kan ik ze als beheerder ook verwijderen of aanpassen. Foute tekens of rare berichten kunnen zo aangepast of vewijderd worden.
Filteren kan overigens ook op categorie, dat betekent dat ik kan aangeven dat als een bericht een bepaalde categorie heeft, dat het dan niet geïmporteerd wordt.
Overigens blijkt het soms ook zo te zijn dat het description-element onzintekst bevat die niets met het bericht te maken heeft. Zo’n bericht is dan aan te passen.

TODO
Er zijn nog wat dingen die nog moeten gebeuren. Zo worden bestaande berichten nog niet bijgewerkt als de berichten in de feed worden bijgewerkt. Ook nu zorgen de speciale tekens die in sommige feeds (overigens ten onrechte!) voor komen nog voor problemen. Die zien er (meestal) op het scherm wel nog goed uit, maar bij de weer geëxporteerde RSS-feed gaat het dan mis.
De OPML-feed komt nu nog van blogdigger, die wordt niet gecached, dus als blogdigger offline is, dan werkt het geheel niet.
Voor het overige weet ik eigenlijk niet wat er nog anders moet, ik hoor het graag van jullie!

0 0 stemmen
Bericht waardering
7 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Gerard
19 jaren geleden

In één woord, geweldig! Ziet er inderdaad 100% beter uit als de blogdigger-feed. Wat mij betreft kan ie zo die van edublogs.nl vervangen. Dan zou het wel mooi zijn als je die kleurstelling gebruikt en er de edublogs-header erboven plakt.

Ik zou ook de naam van de blog in de titelbalk zetten, met daarachter de titel van het bericht.

En bij Blogdigger gebruiken ze charset=UTF-8" in de header, als je dat nog aanpast zal de export-rss feed wel goed gaan.

Mooie plugin trouwens, wil ik ook voor EE!

Pierre
19 jaren geleden

Hoi Gerard,

Als ik charset=UTF-8 gebruik, dan gaat de validatie over zijn nek.
Overigens heb ik wel een paar kleine wijzigingen in het source element doorgevoerd, die was niet helemaal correct geïmplementeerd. De feed valideert nu netjes. Maar de codes blijven (uiteraard).

Pierre
19 jaren geleden

Het probleem met de codes is opgelost, het was een geval van het dubbelconverteren van & (zodat & ontstaat).
Overigens zijn de vraagtekens in de titel van deze post het gevolg van het feit dat er ‘gekrulde’ haakjes zijn gebruikt en die ook aanwezig zijn in de RSS-feed (dus niet geconverteerd zijn naar de bijbehorende code).

Trouwens, Gerard, jouw RSS-feed heeft geen description element. Daarom zie je alle foto’s ook verschijnen (omdat ik de content:encoded als fallback gebruik). Zonder foto’s is sneller, dus als je een keer trek hebt om een ‘platte tekst’ description aan de feed toe te voegen… ;-)

Gerard
19 jaren geleden

Ik zal voortaan bij nieuwe items summares maken (die liet ik tot nu toe gemakshalve achterwege). Ik heb net de de laatste vijf berichtjes aangepast, de summary staat nu netjes -zonder HTML opmaak- in het description-element.

Pierre
19 jaren geleden

Dank je :) Updaten werkt nu ook, al moet ik waarschijnlijk op zoek naar een nettere manier om te bepalen of een post gewijzigd is. De post-datum blijft namelijk meestal/vaak hetzelfde. Teveel extra checks zijn ook niet zinvol, dan kan ik net zo goed meteen bijwerken ook als het item niet gewijzigd is.
Kleine aanpassing in het aanmaken van categorieën: als een categorie een niet binnen Nucleus geldig formaat heeft, wordt in plaats van die categorie de ingestelde ‘defaultcategorienaam’ opgenomen.

Rino
Rino
19 jaren geleden

ZIet er heel goed uit. Volgens mij doe ik ook ongeveer zoiets voor de weblogs van de onderzoeksgroepen op het IBL, maar dan met Blagg ipv een [MT] plugin, maar niet zo sophisticated [kan niet filteren] als jouw oplossing.
Zie deze pagina

Pierre
19 jaren geleden

Hoi Rino,

Dank je. De beschrijving van Blagg klinkt inderdaad vergelijkbaar met wat deze plugin doet.