LAMS wordt open source

“After an announcement of the imminent open sourcing of the Learning Design ‘inspired’ Learning Activity Management System (LAMS) at a special meeting held by the Department for Education and Skills in London last week, LAMS lead developer James Dalziel announced the beta partnership programme at the Alt-I-lab interoperability conference in Redwood City, California.”

(bron)

Als je het document over de stand van zaken rond Learning Design gedownload hebt, dan zal LAMS niet helemaal nieuw voor je zijn. Tot nu toe was het bijna onmogelijk om er zelf mee aan de slag te kunnen. CETIS heeft in het kader van hun Learning Design workshop toegang weten te regelen voor de deelnemers. Zo heb ik er een aantal keren zelf mee mogen stoeien en ik moet zeggen het was indrukwekkend.
Binnen LAMS sleep je activiteiten naar een werkblad en die verbind je dan met lijnen (die je gewoon tekent) met elkaar. (zie ook de screendump in het document van Bill Olivier). Zo bouw je een flow van activiteiten, die ook gegroepeerd kunnen zijn (waarbij de student er bijvoorbeeld één van een aantal moet kiezen). Diezelfde flow wordt later ook gebruikt om de begeleider te laten zien waar studenten zich bevinden in de groep activiteiten.

In plaats van het groeperen van content hou je je dus bezig met het vormgeven van het onderwijsproces. Sterk punt van LAMS is wat mij betreft dat het ontwerpdeel op een manier opgebouwd is (en zo gebruikersvriendelijk) dat je er een onderwijsontwerpen of een docent zo mee aan de slag kunt laten gaan. Er komt geen XML aan te pas, geen complexe technische structuren, gewoon slepen.

Belangrijkste nadeel op dit moment van LAMS is nog dat het nog niet in staat is de ontwerpen als IMS LD bestanden op te slaan. Maar dat is gezien de huidige belangstelling slechts een kwestie van tijd. En absoluut ook het meest eenvoudige deel van het verhaal.