WakkaWiki

Pfff, heb weer even vierkante oogjes, gebruikelijk bij deadlines die onverbiddelijk zijn.

Afgelopen weekend heb ik gevochten met wiki’s. Waarom gevochten? Nou, voornamelijk omdat ik er eentje wilde installeren op mijn eigen servertje. En dan blijkt dat toch nog tegen te vallen. De oorzaak daarvan is voornamelijk de gekozen combinatie van Windows 2000 + IIS, PHP en MySQL. Nee, geen Linux en geen Apache inderdaad. En daar gaan veel ontwerpers van op PHP gebaseerde applicaties wél vaak van uit. De ‘goeie’ testen hun verzinsels natuurlijk ook op andere configuraties, maar zeker niet iedereen.
De eerste, die ik overigens al een paar weken geleden getest heb, was TikiWiki. Dat ging redelijk gladjes, ware het niet dat TikiWiki gewoonweg veel te veel features heeft (ééntje daarvan is het Wiki-deel) en die features zijn niet allemaal even ver uitgewerkt. Wél ondersteuning voor mijn configuratie, maar toch exit.

Kandidaat nr.2 was PHPWiki. Ik moet toegeven dat een belangrijk criterium na TikiWiki sowieso het uiterlijk was, en wat dat betreft scoorde PHPWiki niet slecht. Bij het uitproberen van de live-omgeving kwamen al wat slordigheden aan het licht (de persoonlijke instellingen, thema’s etc. werkten niet goed). De installatie was, zeker in vergelijking tot TikiWiki, handwerk en niet voor iemand die de weg niet kent op een webserver en MySQL. Belangrijkste probleem: om de een of andere reden kreeg ik de URLs niet goed. Apache kent namelijk een mooi systeem waarbij je ‘nette URLs’ krijgt. Daarbij zie je niet meer wat een parameter is etc.

Mooi, maar werkt niet in IIS, uitgezet dus. Maar ergens (te diep verstopt) in de code bleef het fout gaan. Twee uur verspilde moeite en exit PHPWiki.

Toen toch ook nog maar naar OpenWiki gekeken. Op ASP gebaseerd, maar dat was voor mijn server geen probleem en mijn ASP kennis is voldoende. OpenWiki claimt MySQL te ondersteunen, maar ook hier bleek het niet mogelijk om binnen afzienbare tijd een werkbaar systeem te configurere. Exit OpenWiki.

De laatste optie die ik geprobeerd heb luistert naar de mooie naam WakkaWiki. En dat dat werkte kun je hier zien.

Nee, dit betekent zeker niet dat ik ga stoppen met bloggen. Beide tools en sites hebben namelijk hun eigen sterke punten. Enne, natuurlijk is alle hulp welkom! :)

Oh ja, bijna vergeten wat die deadline nu was. Ik heb toegezegd een bijdrage te schrijven over Wiki’s voor op de e-learning themasite. En dat was bedoelt voor de editie van juni 2004, te verschijnen op…. (juist ja).

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Ton Zijlstra
17 jaren geleden

Hoi Pierre,

gebruik zelf ook WakkaWiki, na een vergelijkbare ‘reis’ door Wikiland, was Wakka de eerste die ik met mySQL, php en Win2k aan de praat kreeg. Wel zelf nog ingegrepen in de php-scripts etc., en met de stylesheets zitten stoeien om het een beetje toonbaar te krijgen: http://www.zylstra.org/extra/

xiffy
17 jaren geleden

Gefeliciteerd met deze uitstekende keuze in ‘lichte’ wiki programmatuur. Zelf ben ik afgelopen weekend net overgestapt op WackoWiki. Dat is een kindje van Wakka, waarvan de ontwikkeling gestopt is. Wacko ondersteund ’themes’ en ken een file-upload feature (tenminste in de nieuwste beta). Dus mocht je ooit features missen, onthoudt dan het volgende url

http://wackowiki.com/HomePage

het is wakka ++

Pierre
17 jaren geleden

@Ton,

Ziet er veel beter uit dan dat ding van mij.

@xiffy,

:) Ik ben blij dat ik niet alleen de juiste weblog software gekozen heb.
De WackoWiki website lijkt (is) down op het moment, maar ik heb hier gekeken: http://c2.com/cgi/wiki?Wack… en ik denk dat ik maar z.s.m. doorstroom.

Upgrade naar versie 3.0 van Nucleus ben ik nog niet aan toegekomen, mijn versie 2.0 doet het nog effetje goed genoeg. Ik vrees dat het mij meer dan die 5 minuten van jou gaat kosten.

Sybilla
17 jaren geleden

Niet zo bescheiden Pierre; ik vind het absoluut prima en zeer overzichtelijk uitzien! Allerlei kleurtjes leiden vaak de aandacht af van de inhoud en daar gaat het toch om? Ik ga jouw wiki heel goed in de gaten houden… Proficiat!

Pierre
17 jaren geleden

Neehee, niet alleen lezen! zelf toevoegen / aanvullen / aanpassen!

Bijvoorbeeld een pagina met informatie over mediatheken en leertechnologie!