Gratis tools voor UML schema’s (deel 1)

Zoals gisteren aangegeven heb ik een paar tools voor het maken van UML schema’s bekeken. Niet als consumententest, maar gewoon omdat ik met de ene begon, die bij de tweede uitkwam en daarna bij de tool die ik tot nu het beste vind.
Voor mijn werkzaamheden aan de Open Universiteit Nederland (OUNL) ben ik op dit moment bezig met het mezelf eigen maken van EML en IMS Learning Design (LD). De beste manier om dat te doen, bij gebrek aan boeken etc, is “learning by doing”. Dat betekent het op papier uitwerken stukje onderwijsontwerp in EML of LD. Daarbij maak je eerst een korte tekstuele beschrijving van wat er door wie gebeurt en dat daarna in een UML Activity diagram opneemt. Binnen dat activity diagram kun je namelijk de verschillende rollen en activiteiten goed duidelijk maken.

Binnen de OUNL wordt hiervoor vaak Visio van Microsoft gebruikt. Maar omdat ik die niet op mijn laptop heb was ik al een tijdje op zoek naar een alternatief. Powerpoint voldoet in zo’n geval namelijk niet echt. Ik ben overigens nog niet zo’n fan van Visio. Het bevat naar mijn smaak een beetje veel extra (voor mij niet nodige) features.

Het eerste open source tool dat ik een tijd terug probeerde was ArgoUML in het kader van een Europees project. Het onderdeel waarmee je klassendiagrammen kon maken en eigenlijk het algehele gevoel van die applicatie kon met niet echt bekoren. Dus die bleef niet lang staan.

Vorige week kwam ik Poseidon tegen. Daarbij was voorgebouwd op de codebasis van ArgoUML, maar ziet er veel vriendelijker uit. ArgoUML had nog geen ondersteuning voor activity diagram, iets wat Poseidon wel heeft, dus dat kwam mooi uit. Gecombineerd met een exportmogelijkheid naar PNG was het geheel een bruikbare tool voor mijn doel.

Belangrijkste probleem van Poseidon is echter dat het geen zogeheten “zwembanen” ondersteund. Met die zwembanen maak je meteen duidelijk welke activiteiten bij welke rol horen.

Het derde tool, dat volgens mij ook gestart is op dezelfde codebasis, is Visual Paradigm for UML. Net als Poseidon is het in een gratis versie, een standaard versie en een professionele versie beschikbaar. De gratis versie moet geregistreerd worden via internet. Je moet een valide e-mail adres gebruiken want daar wordt de sleutel naar toe gestuurd. Daar ben ik nooit zo’n fan van, maar ja, daar is een hotmail e-mail adres goed voor.

Visual Paradigm biedt ondersteuning voor zwembanen en de noodzakelijk export naar PNG. Daarnaast ondersteunt het pakket ook export naar SVG. Hoewel nu nog niet standaard door browsers ondersteund heeft het als voordeel dat je de afbeelding zo bijvoorbeeld ook, als onderdeel van een docbook bestand, op hoge kwaliteit mee kunt nemen bij een conversie naar PDF.

Bekijk een schermafdruk van Visual Paradigm

Het was een absolute aanrader geworden als er niet een beperking was geweest. De “community edition” (gratis versie) heeft namelijk de beperking dat als je meer dan 1 exemplaar van een bepaald type schema (dus bijvoorbeeld 2 activity diagrams) opneemt, er een “watermerk” wordt opgenomen bij de export van het schema. Hoewel je de tekst niet kunt lezen, zie je wel grijze strepen in de achtergrond van het plaatje. Of je dat erg vindt moet je zelf maar even bepalen. Als je overigens voor elk schema gewoon een nieuw project start is er niets aan de hand.