De BeBook – na 4 weken

 Gepubliceerd door om 21:16  eBooks
apr 272009
 
BeBook (foto door: PiAir (Old Skool))
“@PeterMcAllister nu je je BeBook een poosje hebt, wat zijn je bevindingen? Zou je als je NU moest kiezen nog steeds BeBook kiezen?”

(bron)

Via Twitter stelde Fred Zelders me bovenstaande vraag. Mijn reactie was dat ik daar meer voor nodig dan de beschikbare 140 tekens die ik bij Twitter had. Dus daarom even in een aparte blogpost.
Een maand geleden bestelde ik een BeBook eBook-reader. Ik schreef over mijn eerste ervaringen met het gebruik ervan en het converteren van bestanden ervoor. Ik ging ook op zoek naar eBooks (post #1 en post #2). En het is dus een typisch half vol/half leeg glas verhaal. Afhankelijk van wat je wil kun je op basis van die ervaringen zo’n BeBook de grond in boren (bv ‘er zijn een heleboel PDF’s die je er niet op kunt lezen’) of geschikt voor gebruik verklaren.

Ikzelf ben er heel tevreden over. Waarom? Omdat ik mijn eisen heb bijgesteld. Ik ziet het niet langer als een apparaat waarmee ik alles wat nu als ‘ebook’ geadverteerd wordt kan lezen. Ik verwacht eigenlijk ook niet dat dat ooit zal kunnen met een apparaat in dit formaat.
Want de meeste van die ‘ebooks’ zijn PDFs die opgemaakt zijn voor printen op papier van A4 of Letter formaat. En dat is de BeBook niet.
Je kunt, zoals bijvoorbeeld Margreet van den Bergh gedaan heeft, iets meer geld uitgeven en een 10-inch eBook-reader kopen waarmee je die PDF’s wél kunt lezen.
Maar aangezien ‘iets meer geld’ dan 699 euro is, is dat niet iets wat je privé doet lijkt mij.
Ik vergelijk mijn auto ook niet met een auto die ruim drie keer zo duur is.

Feit is echter wel dat ik al aan mijn derde boek bezig ben op de BeBook. Hij zit elke dag in mijn tas als ik naar mijn werk ga (weegt toch bijna niks) en ik loop achter met het bekijken van de video’s in iTunes (voorheen mijn primaire bezigheid in de trein).
Ik heb op delicious.com een lijstje staan met sites waar ik eBooks kan downloaden. Zolang ik aanvoer hou van boeken in op de BeBook leesbaar formaat, die ik de moeite waard vind om te lezen, zal ik de BeBook blijven gebruiken.

Op dit moment ben ik The Pirate’s Dilemma aan het lezen (heb De val van ABN AMRO en Native English for Nederlanders inmiddels uit). Ik heb het boek op papier liggen (lekker dik) en de PDF gedownload en geconverteerd naar MOBI-formaat. Dat boek op papier ga ik echt niet elke dag in mijn tas stoppen voor het geval ik er in door wil lezen. De BeBook zit er wel in, schakelt razendsnel aan en meteen op de pagina waar ik gebleven was toen ik het scherm uitschakelde. Perfect gewoon.

De BeBook heeft geen touchscreen voor aantekeningen en geen wifi-verbinding. Maar ik had toch altijd al een USB-kabeltje bij me voor mijn telefoon, dus een groot probleem vind ik dat nog niet.
En ik heb pas één keer gezien dat de accu maar op 2/3 capaciteit was. Hij heeft me in die vier weken nog nooit met een lege accu verrast. Dat komt omdat hij nu echt alleen bij het bladeren energie gebruikt. Lees verder….