Maak je eigen 24 serie

24 x Snagit in 24 hours - Klik voor grotere versie

Nee, geen Jack Bauer in deze post, maar het SnagIt-team van TechSmith samen met Betsy Weber. Betsy schrijft op haar blog: “Remember when you were 15 years old and it was fun to pull an all nighter? Well, it’s still fun to stay up all night…even when you’re twice that age! :-)” (bron). Ter ere van het 15-jarig jubileum van SnagIt, een applicatie van TechSmith waarmee je screengrabs kunt maken hebben ze 24 filmpjes gemaakt in 24 uur. En die staan nu online. Ik heb ze nog niet allemaal bekeken, ik ben zelf geen gebruiker van SnagIt dus dat maakt het inhoudelijk wat minder noodzakelijk om ze te bekijken, maar het ging mij natuurlijk ook om het idee/concept en de uitwerking en de vraag wat er bij komt kijken als je dat zelf zou doen. Want behalve dat het natuurlijk hartstikke zot is: 24 uur aan één stuk door screencasts/filmpjes opnemen is het natuurlijk ook leuk.
Ik heb nog geen contact gehad met Betsy Weber om haar te vragen hoe ze exact de setup gedaan hebben, zal ik nog doen. Wat hieronder staat is mijn inschatting.
Voorbereiding
Het opnemen van 24 filmpjes in 24 uur vergt enige voorbereiding, je zult voor de start de 24 onderwerpen moeten vaststellen en afbakenen. De setup leek redelijk simpel: een bank met steeds twee of drie personen voor een raam met lamellen, laptop op de schoot van de persoon die de demo geeft, één camera gericht op de bank, dasspelmicrofoons voor de audio. De laptop had Camtasia Studio geïnstalleerd en Camtasia kan deze setup zo “opnemen” inclusief de picture in picture met de mensen op de bank. Je moet er dan wel voor zorgen dat het videobeeld van de camera + de audio terug de laptop in gevoed wordt.

De opname is schermvullend en wordt als Flash-video met een resolutie van (zo te zien) 720×480 uitgeleverd. Er vanuit gaande dat die laptop niet op die resolutie stond heeft Camtasia dus bij de uitvoer de video moeten downscalen naar dit formaat. De uiteindelijke kwaliteit is dan zeker niet slecht te noemen.
Maar wel iets om vooraf te testen en niet iets wat je na 24 uur opnemen wilt ontdekken!

Laatste hobbel is natuurlijk er voor zorgen dat je 24 lang op dezelfde plek kunt blijven zitten. Blijkbaar blijft het gebouw van Techsmith 24 uur per dag open. Dat zou ik bij mijn werkgever niet voor elkaar krijgen vrees ik.

Structuur
Ik vond de structuur van de video’s leuk. Niet alleen een stem en een capture van het scherm, maar ook een picture in picture van de twee mensen op de bank. Die praten met elkaar over wat er nu aan bod gaat komen waarbij de een dan via de laptop het geheel demonstreert.
Maakt dat het geheel er losjes en spontaan maar toch professioneel uitziet.

Ik ga er even vanuit dat de klok op de laptop niet gefaked is. Zou ook heel onverstandig zijn als je dit zelf doet. Je ziet nu dat de hoeveelheid licht buiten veranderd, de mensen op de bank worden moe, maar houden vol, naarmate de dag verstrijkt, dat heeft ook wel wat.
Je kunt je natuurlijk afvragen of de kijker daar wat aan heeft. Nu komen de films twee maanden nadat ze zijn opgenomen in zijn geheel online. Als je zo’n 24 uur marathon van opnames gaat doen zou het, lijkt me, wel zo leuk zijn om ook een live-videofeed naar buiten te sturen.
Camtasia Studio kan dat, al neem ik aan dat het nog wat meer vergt van je laptop.
Je kunt dan nog steeds het resultaat inblikken en achteraf online zetten, maar het creëert dan ongetwijfeld wat meer buzz vooraf en achteraf.
En natuurlijk zul je in de blokken dat je niet aan het opnemen bent het beeld even op een pauze-stand zetten zodat je even kunt eten, benen strekken en zo. Het hoeft ook weer geen 24 uur live-TV te worden.

Presentatie achteraf
Betsy heeft er voor gekozen om de video’s in één keer online te zetten en niet één voor één in de RSS-feed te gooien. Dat lijkt me ook goed. Want ze zijn er immers allemaal al en tenzij je er elk komend uur eentje gaat vrijgeven heeft het opsplitsen in afzonderlijke donwloads niet veel zin.
Het was wel handiger geweest als je iets van de onderwerpaanduiding die nu wel in het bericht bij The Visual Lounge ook zouden zijn opgenomen in de navigatie voor de video’s. Daar is de aanduiding van het uur waarin die is opgenomen net iets té weinig zeggend.

Conclusie
Leuk! En niet alleen als je 15 bent. Zou ik er gek genoeg voor zijn? Nee. Tenzij er een hele goede reden voor zou zijn.

0 0 stem
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
b.weber@techsmithcom
13 jaren geleden

Hi Pierre, I got your questions on our blog about the videos and am working on an answer. Yes, you’re right, a live feed would have been a great idea. I’ll see about it for the next series. Thanks for watching the videos and you’re feedback. I really appreciate it!

Betsy Weber, Chief Evangelist
TechSmitth