Nooit meer metadata invoeren – deel 7

 Gepubliceerd door om 07:22  Tools
mei 102005
 

Ik kwam gisteren een paar interessante pagina’s over het Open Office-bestandsformaat tegen. Zeker als je het vergelijkt met de IMS Contentpackaging-afspraken is het de moeite waard omdat het beide ‘packaging’-formaten zijn.
Nou wilde ik met een paar Open Office-bestanden spelen zonder meteen ook OpenOffice te installeren (mijn laptop wordt sowieso al weer snel een zooitje). Dus dacht ik dat ik met een simpele zoekopdracht op Google er wel voldoende zou vinden. Dat viel dus tegen.
Ik kwam een bestand tegen op de Open Office-website en ook de website van OSOSS biedt de eigen bestanden aan in Open Office formaat. Google heeft ze in ieder geval nog niet in hun lijstje met te zoeken bestandsformaten staan:

zoeken naar open office in Google - Klik voor grotere versie

Dat is op zichzelf geen probleem want met filetype: in je zoekopdracht kun je elk bestandstype toevoegen. Je zult dan wel een of meerdere trefwoorden bij je zoekopdracht moeten opgeven om daadwerkelijk wat te vinden.

Mijn vragen zijn dan ook:
* Wie van jullie gebruikt Open Office als hoofd-applicatie? Dus vaker dan Microsoft Office of andere Office applicaties, Star Office telt ook.
* Wie kent andere voorbeelden van websites waar de bestanden ook in Open Office-formaat beschikbaar worden gesteld? En dan heb ik het niet over een incidentele gebruiker die dat per ongeluk eens een keertje doet, maar sites waarbij (zoals bij OSOSS) de ‘eigen’ documenten in ieder geval ook in Open Office formaat beschikbaar zijn. Hoeft niet uitsluitend in dat formaat, maar in ieder geval ook.

Nou gaat het mij overigens niet eens zozeer om de vraag of Open Office al populair wordt, maar veel meer om de vraag of het Open Office-formaat wél als geschikt downloadformaat gezien wordt. Van bijvoorbeeld Word wordt dat zoals je weet namelijk tegenwoordig afgeraden vanwege de aanwezige metadata in de documenten.
Ook Open Office-documenten kunnen metadata bevatten. Wordt dit gezien als minder gevaarlijk?

Het ziet er naar uit dat de serie over het nooit meer invoeren van metadata nog niet afgerond is. Want initiatieven als het integreren van Creative Commons licentie-informatie in het bestandsformaat zijn natuurlijk een nader onderzoek waard.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.