Wat een simpele foto al niet kan bereiken…

Het was een heel onschuldige foto. Gemaakt omdat ik de enorme stoet fietsers die vooral aan het begin van het schooljaar ’s ochtends langs het I/O-gebouw waar ik werk voorbij trekken heel leuk vind om naar te kijken. Ik loop er namelijk op de stoep langs vanaf het station, dus heb ik er geen last van.

Vanuit onze flexplekken op de 3e verdieping van het gebouw kun je ze dan voorbij zien trekken. Groot in aantal, maar ook in diversiteit, van bakfietsen, gewone fietsen, NS-huurfietsen, de Swapfiets (had ik tot gisteren nooit van gehoord), etc.

En natuurlijk het grappige gegeven dat je in Nederland met de fiets in de file kunt staan op een toch best breed fietspad.

Dus een tweet waard….

Het aantal en de inhoud van de reacties heeft me verrast. Sowieso als een tweet internationaal opgepakt wordt (soms alleen de foto met bronvermelding dus dan telt het niet als RT), dan is het aantal mensen een stuk groter dan alleen mijn directe volgers. Maar ik wist bv ook niet dat het stuk fietspad eigenlijk voor twee richtingen is (aan de andere kant van de straat ligt ook gewoon fietspad voor de andere richting) en er waren ook op Twitter mensen die zich de ergernis over het gebruik van de hele breedte wilden delen. Anderen mopperden op het gegeven dat auto’s blijkbaar toch nog meer ruimte krijgen dan fietsers.

Interessanter, daarom ook deze blogpost, was de interesse naar de capaciteit van het fietspad: hoeveel fietsers komen er per minuut/uur langs in de spits voordat het vol loopt?

Ik weet het nog niet. Ik kan niet even een tellus in de weg leggen, maar er zijn wel bekende voorbeelden van beeldherkenning, een Raspberry Pi en het tellen van auto’s en voetgangers. Naar de foto kijkend weet ik niet of zo’n systeem ook de individuele fietsers kan onderscheiden. Ik denk in ieder geval dat het de moeite waard is om alvast even een korte videoclip te maken (morgenvroeg als ik er weer vroeg ben en de file er vast weer staat), dan heb ik iets om mee te testen. Privacy-aspecten spelen gelukkig, zover ik kan overzien, geen rol want de systemen zoals ik ze gezien heb herkennen geen mensen, slaan ook geen herkenbare data op (ze tracken vormen in de livestream).  Dan zou de grootste uitdaging alleen nog zijn het vinden van genoeg vrije tijd om zo’n systeem in elkaar te zetten.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Wat een simpele foto al niet kan bereiken… https://t.co/zjSI1YuoDv