Rondlopen in je 360-graden foto’s en video’s

In het filmpje hierboven geeft Jules Urbach, CEO van OTOY een toelichting bij hun productieproces rond 360-graden video en foto’s. Hij deed dit naar aanleiding van de aankondiging van Facebook eerder deze week van hun x24 en x6 camera’s, geen huis-tuin-en-keuken camera’s, ook nog niet te koop want Facebook gaat ze niet zelf maken maar geeft de technologie in licentie.

De x24 camera (ja, er zitten inderdaad 24 camera’s in) heeft genoeg camera’s en totale resolutie om elke pixel 4x op te vangen. Daardoor kan de camera ook diepte-informatie berekenen voor elke pixel. Daardoor kun je een beeld maken waarbij je als kijker ook realistisch je hoofd kunt bewegen om rond te kijken. Ok, nog niet helemaal hetzelfde als rondlopen, maar het is weer een stapje vooruit.

Nieuwe afkorting die ik hierbij geleerd heb: 6DoF ofwel Six Degrees of Freedom, waarbij het gaat over: 1) naar boven/onderen 2) naar links/rechts 3) naar voor/achter 4) helling (pitch) 5) verdraaiin (yaw) en 6) kanteling (roll). Het plaatje bij Wikipedia helpt waarschijnlijk wel.

OTOY en Facebook zijn zeker niet de eerste of enige die hier aan werken, maar het feit dát zij er aan werken betekent dat de kans dat er een product op de markt komt (of wellicht in ieder geval content) dat hiervan gebruik maakt groot is. We gaan het zien.