Ubuntu Linux op Windows 10

Er waren mensen die gisteren helemaal van hun geloof vielen toen ze naar de livestream van Build 2016 zaten te kijken. Microsoft kondigde namelijk aan dat ze in Windows 10 ondersteuning voor Linux hebben ingebouwd. Nee, geen vroege 1 april grap maar een “Windows Subsystem for Linux” dat op zijn minst via bash toegang geeft tot vele van de tools die je op Ubuntu Linux ook ter beschikking hebt. Niet via een virtual machine maar met “echte” ingebouwde ondersteuning. Ik zet echte even tussen haakjes omdat ik in dit soort gevallen me altijd afvraag wanneer het niet echt meer zou zijn.

In de bovenstaande video krijg je een tamelijk uitgebreid overzicht van wat nu al kan. De demo laat ook duidelijk zien dat e.e.a. zeker nu nog gericht is op de ontwikkelaar die anders Linux ook wel aan de praat zou hebben gekregen op zijn Windows machine, maar die het nu dus net wat gemakkelijker heeft dan voorheen.