Waarom wordt “mijn” smartphone nergens verkocht?

OnePlus2 Een nieuwe baan betekent ook het inleveren van mijn “oude” smartphone die door mijn werkgever verstrekt werd. In dit geval een Samsung Galaxy S3. Laten we daar kort over zijn: geen ideaal toestel. Maar het was (weer) eens een reden om een tijd goed ervaring op te doen met Android. In het begin met Android 4.4 en pas heel laat (eerder kwam de update niet binnen) met Android 5.0.1. Met iOS heb ik ook voldoende ervaring. Zowel op de 3GS, de 4S als op de iPad Mini 2 (retina) die ik nog steeds heel veel gebruik.

Maar goed, nadenken over een nieuw toestel. Voor het gemak laat ik me in dat denkproces even niet beperken door wat mijn nieuwe werkgever mogelijk aan beperkingen heeft qua toestel dat beschikbaar kan zijn. Een smartphone is nou eenmaal een apparaat dat je heel veel gebruikt, tenminste, dat was wel zo. Want eerlijk is eerlijk, voor dagelijks gebruik ben ik veel meer “afhankelijk” van de iPad Mini 2 dan van de S3. Die Mini 2 is namelijk nét groot genoeg om echt een beetje fatsoenlijk webpagina’s op te zoeken, documenten te lezen, mails te typen met het onscreen toetsenbord etc.

Waar zou mijn ideale smartphone aan moeten voldoen?

Beeldschermafmetingen
Zoals gezegd, de iPad Mini 2 is met zijn 7,9 inch beeldscherm net niet te klein om zinvol te gebruiken voor het typen van mails, lezen van PDF’s etc.
Op zich zou mijn ideale smartphone dus een tablet kunnen zijn met een bluetooth headset. Enige probleem daarbij zit hem in het stukje “camera” hieronder. Foto’s maken met een tablet is dom.
Als het dan dus geen tablet is, dan ook a.u.b. niet zo’n half/half ding van 6 – 7 inch. Dan “gewoon” een bescheiden scherm van 5 inch of maximaal 5,5 inch. Mijn grootste bezwaar bij die phablets is namelijk: waar laat je dat ding? In mijn broekzak gaat niet meer en als ik hem overal neer leg, in mijn tas stop etc. dan vergeet ik hem of heb hem toch niet meteen bij de hand als ik hem nodig heb.

Goede Camera
Hoeveel pixels, laserfocus, flitser of niet. Kan me niet zo heel veel schelen. Mijn smartphone moet gewoon haarscherpe foto’s maken. En snel. Het is een van de dingen die ik miste bij de Galaxy S3. En geen gezeur met slechte software / slechte camera app a.u.b.
Video’s moeten in de full-HD, 4K is leuk, maar voor een smartphone meer een leuke gimmick dan echt nodig.

Micro-SD kaart
Zonder micro-SD kaart slot hoef ik hem niet. Voor het opslaan van foto’s en video’s. Zowel die ik zelf maak met het toestel als voor video’s om onderweg te bekijken. Toegegeven, sommige toestellen met 64GB of meer zouden genoeg opslag moeten hebben, ik vind het ook prima als ik er de achterkant voor moet verwijderen, maar er moet geheugen-uitbreiding / wisseling mogelijk zijn.

Verwisselbare accus
Minder principieel dan de micro-SD kaart, maar ook hier gaat het om een van de belangrijke onderscheidende features ten opzichte van de iPhone: de mogelijkheid om een reserve accu mee te nemen en snel om te wisselen indien nodig. Geen gehannes met een externe powerbank en kabels. Pas als een ingebouwde accu ook bij intensief gebruik 12 uur of meer mee gaat, dan vind ik dit niet belangrijk meer.

Stock Android en snelle updates
Gebruikers van iOS lachen zich iedere keer weer kapot. Als Apple een nieuwe versie van iOS uitbrengt, dan weet je als bestaande gebruiker dat er minimaal 1 of 2 features zijn die jij niet voor jouw “oude” hardware zult krijgen. Apple moet namelijk ook nieuwe apparaten blijven verkopen. Maar je weet ook dat je de nieuwe iOS versie meteen of binnen een paar dagen zult kunnen krijgen. En tegenwoordig heeft Apple dat heel slim ingericht zodat ook relatief oude hardware nog de nieuwe versies krijgt.

Ik hoef niet al die eigen skins van leveranciers. Ik wil gewoon de kale Android versie en ik wil updates binnen een week nadat Google ze beschikbaar stelt.

En wat nog meer?
De features hierboven zijn voor mij het belangrijkste. Natuurlijk bluetooth 4.0 is handig. Een vingerafdrukscanner zodat ik geen code hoef in te typen ook. Het toestel moet voldoende snel zijn om lekker te kunnen werken, het beeldscherm moet scherp en helder zijn (aantal pixels, who cares?) etc.
Ik weet niet hoe vaak jij NFC gebruikt, mijn S3 heeft het, maar ik heb nog geen toepassingsmogelijkheid gehad.
En het zou ook wel heel fijn zijn als ik er geen 800 euro voor zou hoeven te betalen. Maar goed, als het apparaat écht alle bovenstaande features had, dan zou ik er ook nog wel 600 euro voor willen betalen (komt immers toch weer altijd van alles bij qua accessoires). O ja, en invites? Vind ik net zo dom als kettingbrieven.

0 0 stemmen
Bericht waardering
9 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Waarom wordt “mijn” smartphone nergens verkocht? http://t.co/Dral0rWyrw

Moqub
Moqub
6 jaren geleden

Mag gezichtsherkenning ook om te ontgrendelen ipv vingerafdruk?

Marc
Marc
6 jaren geleden

Komt de Samsung Galaxy Note 4 dan niet heel erg dicht in de buurt van je requirements?

Patrice Plet
6 jaren geleden

Ik heb hetzelfde probleem. Heb nu een Note 3. Is nog steds perfect voor mij. Aan de maat wen je. Als je eenmaal groot gaat, wil je niet meer kleiner. Maar de Note 5 moet wel een verwisselbare batterij hebben! Microsd is iets minder belangrijk wat mij betreft. De late updates is zijn voor mij niet zo’n issue. Meer een gevoel kwestie. En je kan altijd nog rooten.

Patrice Plet
6 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Ik was toch inderdaad teleurgesteld en heb nu een tweedehands Note 4 gekocht. Wel weer verbetering van Note 3. Moet zeggen dat de quick charge functie handig is. Na 2 uur is hij van 0-100%. De Note 5 doet daar 90 min. over. Extra batterij wordt daardoor iets minder belangrijk en de batterij van de N5 gaat iets langer mee dan de Note 4, ondanks dat hij kleiner is. Note 5 is ook iets kleiner in formaat hetgeen ook weer voordeel is. En als je de 64 GB versie koopt is het gemis van sdcard ook minder. Twijfel eigenlijik nog steeds, maar ga wachten opde Note 6 met de Note 4.

JoGnet
6 jaren geleden

Wellicht kan een dual USB drive je van pas komen ? Bijvoorbeeld bij de Nexus 5 (ik draai nog steeds Android 4.4.4.). Ik ben heel tevreden over deze Nexus. Zo’n dual USB drive is bijvoorbeeld te benaderen met de app ‘ES File Explorer’. Ik was van de week naar stock Android aan het zoeken… Helaas zonder veel succes 🙁 De store.google.com biedt heel weinig. En om met CyanogenMod of zo aan de slag te gaan… Tja. Op zoek naar een tablet kwam ik vooralsnog uit bij de Asus MeMo Pad 7 ME572. Een mooie Nexus versie zou me liever zijn. Ik wacht nog even… of langer 🙂