Digitaal is niet altijd beter dan Analoog

Arduino FC-28-D Een van de “thuis-projecten” die al weer even in de wacht stonden, was het gebruik van de Arduino’s die we in huis hebben in combinatie met de verschillende planten die mijn jongste zoon aan het kweken is. Ik had een aantal sensoren besteld die de vochtigheid van de grond kunnen meten. Het idee was om er daar een aantal van op een Arduino aan te sluiten, die Arduino aan het netwerk te hangen en dan via MQTT de grondvochtigheid door te geven aan een Raspberry Pi en online te zetten of om automatisch een waarschuwing te genereren op het moment dat ze beneden een grens zouden komen (en het tijd was om water te geven). Het automatisch water geven was iets voor een volgende fase.

Ik had een viertal sensoren besteld via MiniInTheBox en kwam er vandaag helaas achter dat afbeelding en omschrijving bij het product niet met elkaar overeen komen. In de beschrijving staat namelijk dat de FC-28 sensor die ze leveren zowel een digitale als een analoge uitgang heeft. Het product dat ze leveren heeft alleen een digitale uitgang. De foto op de site klopt:
FC-28-D
Als je goed kijkt, dan zie je dat het printplaatje 3 pinnen heeft: 1 voor de 5V voeding, 1 voor Ground en 1 voor een digitale uitgang. De analoge uitgang ontbreekt.

En dat is jammer, want de digitale uitgang kan maar 2 waarden aan: 0 en 1. Je kunt met de potmeter op het plaatje de drempelwaarde (qua vochtigheid) instellen, maar was het een kaartje met ook een analoge uitgang geweest, dan hadden we ook de exacte vochtigheid kunnen aflezen. Veel leuker natuurlijk, want daar kun je dan weer grafiekjes van maken, je kunt zien hoe snel de vochtigheid omlaag gaat etc.

De sensoren waren goedkoop en komen van ver weg. Terug sturen heeft dus niet veel nut, dus we hebben er toch maar een paar aangesloten:
Arduino FC-28-D
Samen met de temperatuur/luchtvochtigheidsmeter kan één Arduino gemakkelijk nog vier sensoren aan. Via het netwerkkaartje en MQTT stuurt hij de data dan door naar de Arduino. Ik blijf het jammer vinden dat het op het netwerk krijgen van een Arduino zo moeizaam moet. Natuurlijk, het is een nóg wat lichter apparaat (ook qua stroomverbruik), maar een bekabelde netwerkaansluiting (wifi op Arduino is weer erg duur) maakt het allemaal een stuk minder mobiel dan een Raspberry Pi met een goedkope Wifi dongle er in.

Het weekend is helaas al weer voorbij, dus wordt vervolgd….

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Digitaal is niet altijd beter dan Analoog http://t.co/TzA5PIJMxg