dec 032013
 

Android versions Toen ik ruim 3 jaar geleden voor de eerste keer over de fragmentatie binnen het gebruik van het Android OS (let wel: ik was zeker niet de eerste die er over schreef, maar ook toen speelde dat al) was ik redelijk stellig. Ik was van mening dat Google beter haar best moest doen om het probleem op te lossen.

Nu, 3 jaar later dus, is dat verschijnsel er nog steeds. Hoewel de meest recente versie al een maand uit is, heeft slechts 1,1% van de toestellen daar de beschikking over. Positief is wel dat bijna 75% van de toestellen in ieder geval de beschikking heeft over Android 4.x (volgens de Google cijfers).

Maar na een paar dagen gebruik van mijn cheapo Aldo Wolfgang Android smartphone begin ik eigenlijk toch wel wat genuanceerde over dit ‘probleem’ te denken.
Kijk, mijn toestel heeft de beschikking over Android 4.2. Dat is dus niet KitKat / versie 4.4, maar Jelly Bean. Hoewel hij toch pas een paar dagen oud is. Ik ga er ook niet vanuit dat hij ooit een update zal krijgen naar een betere versie. En ik zal dat in dit geval ook helemaal nooit missen of erg vinden.
Waarom? Omdat het ding meer €99,99 heeft gekost. En ja, nog steeds geldt dat ik er mijn iPhone 4S niet voor zou willen inruilen (de camera’s zijn gewoon te slecht), maar dat heeft niets te maken met het gegeven dat ik ‘slechts’ Android 4.2 heb in plaats van Android 4.4.

Natuurlijk, ik geloof AndroidPlanet meteen als ze een lijstje nieuwe features noemen in versie 4.4. Het OS is weer sneller, zuiniger, mooier en functioneler geworden dan het al was. Maar weet je, tot nu toe zal het me worst wezen. Na een paar dagen gebruik kan ik alleen maar stellen dat ik de Android 4.2 omgeving best intuïtief (niet minder dan iOS 7), heel flexibel (een agenda-widget met de komende vier-vijf afspraken op mijn scherm met ernaast een notitie app of 2 of 3, geniaal) en prettig vormgegeven vindt. En als ik er over een jaar op uitgekeken zou zijn of als er echt voldoende applicaties zijn die niet meer werken op deze versie, dan koop ik toch een nieuwe?

Toegegeven, lang niet iedereen heeft zo’n goedkoop toestel. Een collega liet me vandaag zijn HTC zien. Prachtig scherm, mooie full HD video’s, lekker plat. Iets duurder dan 100 euro, dat ook wel. Hij zal dus best wel een update willen voordat hij zijn toestel afgeschreven heeft.
Waar die ondergrens ligt? Ik weet het nog niet. Ik kan het helaas (privé) niet verantwoorden om zaterdag weer bij de Aldi te staan, dan hebben ze ook een toestel van 159 euro in de aanbieding. Met dan wel een camera die goed genoeg is?

Ik denk in ieder geval niet dat het nóg drie jaar gaat duren voordat ook Apple niet ontkomt aan een prijzenslag op smartphone gebied. Want die race naar beneden voor wat betreft minimale prijs is al volop ingezet. Iedereen mag het nu met me oneens zijn, over drie jaar zien we wel hoeveel er van die voorspelling uitgekomen is.